Paj med räkor och ädelost

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Paj med räkor och ädelost

Lägg till ingredienser

Portioner (4/paj): 4

Pajdeg:

 

Smör normalsaltat

200.0 

gram

Vetemjöl

4.0 

dl

Vatten kallt

2.0 

msk

Äggvita

1.0 

styck

 

Fyllning:

 

Räkor med skal

650.0 

gram

Gräddädelost }

140.0 

gram

Blekselleri

3.0 

stjälkar

Smör till stekning

2.0 

msk

Ägg

3.0 

styck

Grädde

3.0 

dl

Smör till stekning

0.5 

msk

Salt och svartpeppar

 

 

 

Tillbehör:

 

Grönsallad

200.0 

gram

 

Kockskolan:

 

Så lagas matpajer >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 291

Kcal / portion: 1199

GBR (GI) / port: 6

Recept: 4794 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 10%

Fett: 23%

Kolhydrater: 11%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 412 gram)

Ingredienser

Visa:
Pajdeg:

Smör normalsaltat 200.0 gram 30%

Vetemjöl 4.0 dl 18%

Vatten kallt 2.0 msk 0%

Äggvita 1.0 styck 0%

 

Fyllning:

Räkor med skal 650.0 gram 7%

Gräddädelost } 140.0 gram 12%

Blekselleri 3.0 stjälkar 0%

Smör till stekning 2.0 msk 4%

Ägg 3.0 styck 4%

Grädde 3.0 dl 23%

Smör till stekning 0.5 msk 1%

Salt och svartpeppar 0%

 

Tillbehör:

Grönsallad 200.0 gram 1%

 

Kockskolan:

Så lagas matpajer > Äts ej

Tillagning (1 tim + 1 tim )

  1. Pajdeg: Blanda kylskåpskallt tärnat smör med mjöl till en smulig massa. Blanda med iskallt vatten. Tryck ut degen i en pajform. Picka många hål med gaffel. Ställ pajformen i kylskåp minst 30 minuter. För frasig pajskal, se via länk nedan > Proffsets frasiga pajskal.
  2. Sätt ugnen på 200°C.
  3. Förgrädda pajskalet cirka 15 minuter. Tag ut och pensla med äggvita. Låt svalna.
  4. Fyllning: Skala räkor. Skiva selleri. Stek selleri i smör till lite färg. Vispa ihop ägg med grädde. Smaka av med sat och peppar.
  5. Paj: Fördela selleri och räkor i pajskalet. Smula över ädelost. Häll på äggstanningen.
  6. Grädda i ugnen cirka 35 minuter.
  7. Servera pajen med en sallad.

Kockens kommentar

Pajskalet skall helst vara krispigt och bör tillagas på proffsets vis. Tillagningstid 45 minuter plus minst 1,5 timmars extra vilotid. Se recept via länk nedan. Läs mer > Så lagas matpajer.

Alternativ

Proffsets frasiga pajskal

Fler recept inom Fisk- och skaldjurspajer

Liknande recept som Paj med räkor och ädelost