Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 245

Kcal / portion: 765

GBR (GI) / port: 4
Recept: 3062 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 11%
Fett: 17%
Kolhydrater: 12%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Pajdeg:
Vetemjöl 3.0 dl 21%
Smör normalsaltat 125.0 gram 30%
Vatten 2.5 msk 0%
Äggvita 0%
Fyllning:
Lax varmrökt 400.0 gram 22%
Gräslök 0.5 kruka 0%
Salladslök 4.0 styck 1%
Färskost 200.0 gram 18%
Mjölk 2.0 dl 4%
Ägg 2.0 styck 4%
Kockskolan:
Så lagas matpajer > Äts ej
Kock: Magnus, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min + 1 tim )
- Pajdeg: Blanda kylskåpskallt tärnat smör med mjöl till en smulig massa. Blanda med iskallt vatten. Ställ i kylskåp i 1 timme. För frasig pajskal, se via länk nedan > Proffsets frasiga pajskal.
- Sätt ugnen på 175°C.
- Kavla ut pajdegen. Klä en pajform eller 4 portionsformar.
- Förgrädda: Baka pajskalet cirka 10 minuter i ugn. Ta ut och pensla med äggvita.
- Fyllning: Skiva lök och gräslök fint. Dela laxen i bitar. Lägg lök och lax i pajskalet.
- Rör ihop mjölk, ägg och färskost. Häll det i pajen.
- Grädda: Sätt in i ugn i cirka 20 minuter eller tills smeten stannat (stelnat).
Kockens kommentar
Pajskalet skall helst vara krispigt och bör tillagas på proffsets vis. Tillagningstid 45 minuter plus minst 1,5 timmars extra vilotid. Se recept via länk nedan. Läs mer > Så lagas matpajer.Alternativ
Fler recept inom Fisk- och skaldjurspajer
Liknande recept som Paj på varmrökt lax
-
Laxpaj
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Gubbrörapaj
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Paj på varmrökt lax
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Paj med räkor och ädelost
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Musselpaj med vitlök
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: