Paj på varmrökt lax

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Paj på varmrökt lax

Lägg till ingredienser

Portioner (4/paj): 4

Pajdeg:

 

Vetemjöl

3.0 

dl

Smör normalsaltat

125.0 

gram

Vatten

2.5 

msk

Äggvita

 

 

Pajform (22-25 cm) >

 

 

 

Fyllning:

 

Lax varmrökt

400.0 

gram

Gräslök

0.5 

kruka

Salladslök

4.0 

styck

Färskost

200.0 

gram

Mjölk

2.0 

dl

Ägg

2.0 

styck

 

Kockskolan:

 

Så lagas matpajer >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 245

Kcal / portion: 765

GBR (GI) / port: 4

Recept: 3062 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 11%

Fett: 17%

Kolhydrater: 12%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 312 gram)

Ingredienser

Visa:
Pajdeg:

Vetemjöl 3.0 dl 21%

Smör normalsaltat 125.0 gram 30%

Vatten 2.5 msk 0%

Äggvita 0%

Pajform (22-25 cm) > %

 

Fyllning:

Lax varmrökt 400.0 gram 22%

Gräslök 0.5 kruka 0%

Salladslök 4.0 styck 1%

Färskost 200.0 gram 18%

Mjölk 2.0 dl 4%

Ägg 2.0 styck 4%

 

Kockskolan:

Så lagas matpajer > Äts ej

Tillagning (30 min + 1 tim )

  1. Pajdeg: Blanda kylskåpskallt tärnat smör med mjöl till en smulig massa. Blanda med iskallt vatten. Ställ i kylskåp i 1 timme. För frasig pajskal, se via länk nedan > Proffsets frasiga pajskal.
  2. Sätt ugnen på 175°C.
  3. Kavla ut pajdegen. Klä en pajform eller 4 portions­formar.
  4. Förgrädda: Baka pajskalet cirka 10 minuter i ugn. Ta ut och pensla med äggvita.
  5. Fyllning: Skiva lök och gräslök fint. Dela laxen i bitar. Lägg lök och lax i pajskalet.
  6. Rör ihop mjölk, ägg och färskost. Häll det i pajen. 
  7. Grädda: Sätt in i ugn i cirka 20 minuter eller tills smeten stannat (stelnat).

Kockens kommentar

Pajskalet skall helst vara krispigt och bör tillagas på proffsets vis. Tillagningstid 45 minuter plus minst 1,5 timmars extra vilotid. Se recept via länk nedan. Läs mer > Så lagas matpajer.

Alternativ

Proffsets frasiga pajskal

Fler recept inom Fisk- och skaldjurspajer

Liknande recept som Paj på varmrökt lax