Lägg till ingredienser

Portioner (4st/paj): 4

Pajdeg:

 

Smör normalsaltat

200.0 

gram

Vetemjöl

4.0 

dl

Vatten kallt

2.0 

msk

Äggvita

1.0 

styck

 

Fyllning:

 

Potatis

4.0 

styck

Ansjovisfilé konserv

1.0 

burk

Gul lök

1.0 

styck

Ägg

2.0 

styck

 

Stanning:

 

Ägg

2.0 

styck

Kesella naturell

2.0 

dl

Mjölk

2.0 

dl

Gräslök

1.0 

kruka

Vitpeppar

 

 

 

Tillbehör:

 

Grönsallad

200.0 

gram

 

Kockskolan:

 

Så lagas matpajer >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 212

Kcal / portion: 913

GBR (GI) / port: 7

Recept: 3652 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 13%

Kolhydrater: 16%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 431 gram)

Ingredienser

Visa:
Pajdeg:

Smör normalsaltat 200.0 gram 40%

Vetemjöl 4.0 dl 23%

Vatten kallt 2.0 msk 0%

Äggvita 1.0 styck 0%

 

Fyllning:

Potatis 4.0 styck 7%

Ansjovisfilé konserv 1.0 burk 7%

Gul lök 1.0 styck 1%

Ägg 2.0 styck 3%

 

Stanning:

Ägg 2.0 styck 3%

Kesella naturell 2.0 dl 8%

Mjölk 2.0 dl 3%

Gräslök 1.0 kruka 0%

Vitpeppar 0%

 

Tillbehör:

Grönsallad 200.0 gram 1%

 

Kockskolan:

Så lagas matpajer > Äts ej

Tillagning (1 tim + 1 tim )

  1. Pajdeg: Blanda kylskåpskallt tärnat smör med mjöl till en smulig massa. Blanda med iskallt vatten. Tryck ut degen i en pajform. Picka många hål med gaffel. Ställ pajformen i kylskåp minst 30 minuter. För frasig pajskal, se via länk nedan > Proffsets frasiga pajskal.
  2. Fyllning: Lättkoka under tiden potatis och hårdkoka ägg. Låt kallna. Skala och skiva potatis. Skala och tärna ägg. Skala och finhacka lök, hacka gräslök. Hacka ansjovis, spar spadet.
  3. Sätt ugnen på 200°C.
  4. Förgrädda pajskalet cirka 15 minuter. Tag ut och pensla med äggvita. Låt svalna.
  5. Stanning: Vispa ihop, ägg mjölk och Kesella. Tillsätt gräslök och ansjovisspad. Peppra. Ansjovisen är salt, så ytterligare salt behövs inte.
  6. Paj: Lägg lök, ägg och ansjovis i pajskalet. Fördela över potatisskivor. Häll över äggstanningen.
  7. Grädda i ugn cirka 35 minuter.
  8. Servera pajen med en sallad.

Kockens kommentar

Klassisk gubbröra består av ansjovis, ägg, lök, gräslök och potatis. Vi la allt i en paj istället. Pajskalet skall helst vara krispigt och bör tillagas på proffsets vis. Tillagningstid 45 minuter plus minst 1,5 timmars extra vilotid. Se recept via länk nedan. Läs mer > Så lagas matpajer.

Alternativ

Proffsets frasiga pajskal

Fler recept inom Fisk- och skaldjurspajer

Liknande recept som Gubbrörapaj