Laxbullar med karamelliserade svartrötter

Foto: Norskfisk.se ¤

Laxbullar med karamelliserade svartrötter

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Laxfilé utan skinn

250.0 

gram

Potatis kokt

250.0 

gram

Ströbröd

2.0 

dl

Matlagningsgrädde

0.5 

dl

Ägg

1.0 

st liten

Smör till stekning

1.0 

msk

Salt och peppar

 

 

 

Tillbehör:

 

Fikon färska

3.0 

styck

Svart vinbärsgelé

2.0 

dl

Svartrot

8.0 

styck

Citron juice+fruktkött

3.0 

styck

Smör till stekning

1.0 

msk

Salt

 

 

Grönsallat t.ex. mâche

50.0 

gram

 

Kockskolan:

 

Så steks fisk >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Codorniu Clásico Seco

Mousserande vitt vin
Pris: 69 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 152

Kcal / portion: 670

GBR (GI) / port: 10

Recept: 2679 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 4%

Kolhydrater: 23%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 442 gram)

Ingredienser

Visa:

Laxfilé utan skinn 250.0 gram 17%

Potatis kokt 250.0 gram 8%

Ströbröd 2.0 dl 16%

Matlagningsgrädde 0.5 dl 3%

Ägg 1.0 st liten 2%

Smör till stekning 1.0 msk 4%

Salt och peppar 0%

 

Tillbehör:

Fikon färska 3.0 styck 3%

Svart vinbärsgelé 2.0 dl 23%

Svartrot 8.0 styck 16%

Citron juice+fruktkött 3.0 styck 5%

Smör till stekning 1.0 msk 4%

Salt 0%

Grönsallat t.ex. mâche 50.0 gram 0%

 

Kockskolan:

Så steks fisk > Äts ej

Skapat av: Norsk Fisk

Tillagning (1 tim 30 min )

  1. Skala och koka potatis. Låt den svalna. Skär laxen i bitar.
  2. Blanda 1/4-del av ströbrödet med grädden. Låt svälla i minst 10 minuter.
  3. Lägg lax, potatis, ägg och ströbröds­blandning i en matberedare. Salta, peppra. Kör till fin färs. Låt stå i minst 15 min *).
  4. Lägg svartrötterna i vatten en stund. Skär fikon i klyftor och koka dem med svartvinbärsgelén tills såsen fått en sirapsliknande konsistens **).
  5. Skala svartrötter och skär i portionsbitar. Lägg dem i en skål och pressa citron över. Citronen gör så att de behåller fräschören.
  6. Koka upp vatten i en kastrull med lite salt. Koka svartrötterna i cirka 10 minuter tills de börjar mjukna, men har kvar en hård kärna i mitten. Lägg över i kallt vatten**).
  7. Forma små bollar av färsen med vatten­sköljda händer och rulla dem i ströbröd. Hetta upp smör i panna och stek bullarna gyllenbruna.
  8. Hetta samtidigt upp en annan panna med smör. Lägg i svartrötterna. Häll över fikon­sirapen och rör om försiktigt, vilket ger svartrötterna en fin karamellisering. Salta.

Kockens kommentar

*) Så här långt kan färsen förberedas.
**) Så här långt kan sås och svartrötter förberedas.

Fler recept inom Fiskburgare

Liknande recept som Laxbullar med karamelliserade svartrötter