Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 152

Kcal / portion: 670

GBR (GI) / port: 10
Recept: 2679 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 4%
Kolhydrater: 23%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Laxfilé utan skinn 250.0 gram 17%
Potatis kokt 250.0 gram 8%
Ströbröd 2.0 dl 16%
Matlagningsgrädde 0.5 dl 3%
Ägg 1.0 st liten 2%
Smör till stekning 1.0 msk 4%
Tillbehör:
Fikon färska 3.0 styck 3%
Svart vinbärsgelé 2.0 dl 23%
Svartrot 8.0 styck 16%
Citron juice+fruktkött 3.0 styck 5%
Smör till stekning 1.0 msk 4%
Salt 0%
Grönsallat t.ex. mâche 50.0 gram 0%
Kockskolan:
Så steks fisk > Äts ej
Skapat av: Norsk Fisk
Tillagning (1 tim 30 min )
- Skala och koka potatis. Låt den svalna. Skär laxen i bitar.
- Blanda 1/4-del av ströbrödet med grädden. Låt svälla i minst 10 minuter.
- Lägg lax, potatis, ägg och ströbrödsblandning i en matberedare. Salta, peppra. Kör till fin färs. Låt stå i minst 15 min *).
- Lägg svartrötterna i vatten en stund. Skär fikon i klyftor och koka dem med svartvinbärsgelén tills såsen fått en sirapsliknande konsistens **).
- Skala svartrötter och skär i portionsbitar. Lägg dem i en skål och pressa citron över. Citronen gör så att de behåller fräschören.
- Koka upp vatten i en kastrull med lite salt. Koka svartrötterna i cirka 10 minuter tills de börjar mjukna, men har kvar en hård kärna i mitten. Lägg över i kallt vatten**).
- Forma små bollar av färsen med vattensköljda händer och rulla dem i ströbröd. Hetta upp smör i panna och stek bullarna gyllenbruna.
- Hetta samtidigt upp en annan panna med smör. Lägg i svartrötterna. Häll över fikonsirapen och rör om försiktigt, vilket ger svartrötterna en fin karamellisering. Salta.
Kockens kommentar
*) Så här långt kan färsen förberedas.**) Så här långt kan sås och svartrötter förberedas.
Fler recept inom Fiskburgare
Liknande recept som Laxbullar med karamelliserade svartrötter
-
Fiskfärs - grundrecept
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Fiskburgare
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Müslipanerad laxburgare med äppelröra
Tid: 30 min (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Fiskekaker - klassisk norsk fiskburgare
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Laksfiskekaker - norska laxburgare
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Rödingburgare med apelsinsmak
Tid: 40 min (+ 20 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Laxburgare med avokado och rostad klyftpotatis
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Spättafiskburgare med dill- och senapsrostad aubergine
Tid: 45 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Nina Ahlm: Kostrådgivarens kokbok
-
Sillbullar med korintsås
Tid: 45 min (+ 24 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Laxbullar med karamelliserade svartrötter
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: