Fiskfärs - grundrecept

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Fiskfärs - grundrecept

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Koljafilé

800.0 

gram

Ägg

1.0 

styck

Potatismjöl

2.0 

msk

Salt

2.0 

tsk

Mjölk

2.0 

dl

el. grädde

 

 

 

Tillval:

 

Purjolök

 

 

Gräslök

 

 

 

Kockskolan:

 

Om fiskbullar >

 

 

Om fiskqueneller >

 

 

Om queneller >

 

 

Om timbal >

 

 

Om pudding >

 

 

Om fiskpaté >

 

 

Om terrin >

 

 

Om panad >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Neethlingshof Sauvignon Blanc

Torrt friskt vitt vin
Pris: 79 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 95

Kcal / portion: 226

GBR (GI) / port: 0

Recept: 903 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 17%

Fett: 2%

Kolhydrater: 3%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 237 gram)

Ingredienser

Visa:

Koljafilé 800.0 gram 71%

Ägg 1.0 styck 7%

Potatismjöl 2.0 msk 9%

Salt 2.0 tsk 0%

Mjölk 2.0 dl 13%

el. grädde 0%

 

Tillval:

Purjolök 0%

Gräslök 0%

 

Kockskolan:

Om fiskbullar > Äts ej

Om fiskqueneller > Äts ej

Om queneller > Äts ej

Om timbal > Äts ej

Om pudding > Äts ej

Om fiskpaté > Äts ej

Om terrin > %

Om panad > Äts ej

Tillagning (30 min )

Fin fiskfärs: Färsen används till fiskbullar, queneller, fiskpudding, timbal, terrin och fiskpaté.

  1. Renskuren fisk finmals i matberedare tillsammans med ägg, potatismjöl, salt och mjölk. I kvarn mals fisken flera gånger.
  2. Smeten bör vara ganska fast till fiskbullar och queneller, men till fiskpudding lite lösare. Tillsätt därför mjölk lite i taget tills lagom konsistens.

Grov fiskfärs till fiskburgare: Renskuren fisk grovmals i matberedare. En gång i kvarn. Tillsätt ägg salt, potatismjöl och mjölk eller vatten. Smeten skall vara ganska fast.

Kockens kommentar

Fet fisk är att föredra, till exempel sill, lax eller makrill. Mager fisk som t.ex. torsk ger grynig konsistens och faller lätt samman. Sej, sill och makrill ger färsen grå färgton. Finskuren purjolök eller gräslök i färsen ger fin smak.

Panad: Färsen kan stabiliseras, få fastare konsistens med inblandning av en bröddeg benämnd panad. Läs mer > Om panad. 

Alternativ

Fiskekaker

Fiskepaté med reker

Seikaker

Laxboller

Fiskekarbonader

Fler recept inom Fiskburgare

Liknande recept som Fiskfärs - grundrecept