Fotograf/bild: Film: On The Grow, swiss chard sprouts
Mangoldskott
(mangoldskott, Så används mangoldskott)
Latin: Beta vulgaris var: vulgaris
                
                swiss chard sprouts
              
                
                pousses de bette à cardes
              
                
                germoglio bietola da coste
              
                
                Mangoldshosse
              
                
                brotes de acelga
              
Mangoldskott är de första späda primörbladen av mangold, 5-10 centimeter långa (läs mer > Mangold). Bladen är gröna och skaften gulvita eller röda. Se film, klicka på "On The Grow" under bilden ovan.
- Smak: Mangoldskott är milt beska med lätt rödbetston.
 - Alternativ vara: Mizuna, babyspenat, rödbetsskott.
 - Försäljning/säsong: Säljs året om i butik. Svenskodlad under juli-oktober.
I övrigt främst import från Italien. - Förvaras kallt, +2 till +4°C, gärna i plastpåse. Mangoldskott har kort hållbarhet, några dagar.
 
Odla: Mangoldskott kan odlas som minisallat. Se Odla mangold.
SÅ ANVÄNDS MANGOLDSKOTT
Mangoldskott används främst rå, ibland lättstekt, i sallader eller som garnering. 
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-05
Läs mer
Recept med Mangoldskott
Det finns 18 recept med Mangoldskott
- 
                
                  
                
                Sötpotatissallad till maten
Tid: 45 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
 - 
                
                  
                
                Fårost med dadelhonung
Tid: 7 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
 - 
                
                  
                
                Biff Svensson med honungssenap och tomatsalsa
Tid: 40 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kocklandslaget
 - 
                
                  
                
                Lyxig potatissallad med hummer, feta och cashewnötter
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
 - 
                
                  
                
                Ingefärsbakad sej med sötsyrlig blomkål
Tid: 40 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
 - 
                
                  
                
                Kalkonsallad (lätt måltid)
Tid: 12 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
 - 
                
                  
                
                Sallad med feta och sparris
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
 - 
                
                  
                
                Röd-vit quinoasallad med parmesan och grön sparris
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
 - 
                
                  
                
                Syrlig blomkålssallad
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
 - 
                
                  
                
                Blåbärsröding med sötpotatissallad
Tid: 1 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan