
Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Rotfruktsskott
(rotfruktsskott, rädisgroddar, sangogroddar, rädisskott, rödbetsgroddar, rödbetsskott)
beetroot sprouts, radish sprouts
pousses de betteraves, pousses de radis
germogli delle barbabietole, germogli delle ravanello
Rote Beete Keimen, Radiesch Keimen
brotes de las remolachas, brotes de las rábanos
Rotfrukter kan groddas. Vanligast är rödlila rödbetsgroddar och gulröd-lila rädisgroddar (sangogroddar) som kan förekomma i handeln. Namnet grodd och skott används lite om vartannat. Frön hittar man på handelsträdgårdarna.
- Smak: Groddar och skott har igenkännlig smak av den rotfrukt den är kommen ur, men smaken är mildare.
- Alternativ: Alfagroddar, lökskott, kryddkrasse.
- Försäljning: Säljs året om i små lådor, men till och från förekommande i butik.
- Förvaring: i öppen plastpåse i kylen vid högst 8°C. Hållbar 3-4 dagar. Bäst är att äta dem direkt. Ofräscha groddar kastas.
Odla: Man kan också gro gräslöksliknande skott ur rädisor och andra rotfrukter. Ju större rotknöl desto grövre stjälkar. Lägg rädisor i en skål med lite vatten eller på fuktad bomull, hushållspapper e.d. Ställ den i fönstret. Fukta underlaget varje dag. Efter ett par veckor kan man börja skörda genom att klippa av skotten. Vill man ha minigroddar använder man frön och gror dem på samma sätt som alfalfagroddar, eller odlar fröna motsvarande kryddkrasse (se separat avsnitt). Planterar man fröna och låter dem växa upp till späda stjälkar blir det användbara rotfruktsskott.
Hälsa: Rotfruktsgroddar är rika vitaminer och mineraler. Rädisgroddar är speciellt rika på C- och A-vitamin.
SÅ ANVÄNDS ROFRUKTSGRODDAR
Rotfruktsgroddar/skott används som smaksättare på samma sätt som andra groddar och skott. På smörgåsen, i sallader, till wokning etcetera. Rödbetsgroddar har neutral, lite jordig smak, rädisgroddar har stark, pepprig rädissmak.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-03
Läs mer
Recept med Rotfruktsskott
Det finns 4 recept med Rotfruktsskott
-
Puylinspuré (tillbehör)
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Quinoasallad med alger och nässlor
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Fårostsallad med minisparris och sultanrussin (lätt måltid)
Tid: 12 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Halstrad limelax på hårt tunnbröd
Tid: 15 min (+ 1 tim 30 min) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan