Latin: Heliantus annuus

Engelsk översättning sunflower sprouts

Fransk översättning pousses de tournesol

Italiensk översättning germogli del girasole

Tysk översättning Sonnenblumesprösslinge

Spansk översättning brotes del girasol

Solrosskott är späda skott av solrosfrön. De tjocka mörkgröna bladen och vita stjälkarna är krispiga med lätt nötig, mild och samtidigt fyllig smak. Odlas speciellt mycket i Ryssland och förekommer i handeln periodvis.

Odla själv: Skölj några matskedar solrosfrön med skal. Lägg dem i en skål och fyll på med 5-dubbel mängd ljummet vatten. Låt stå över natt. Häll bort vattnet och låt dem ligga kvar i burken tills man kan se att de öppnar sig, börjar gro. Det kan ta ett par dagar, skölj dem varje dag i ljummet vatten. Sprid sedan ut dem på en bricka med ett par centimeter tjockt lager jord. Fukta jorden med sprayflaska. Täck med tunn plastfolie för att bevara fukten. Ställ brickan på ljus plats. När fröna börjar växa tas folien bort. Se till att jorden är lätt fuktig, spraya vid behov. Skörda med sax när de har blivit lagom stora (5-10cm).


ANVÄNDNING

Solrosskott är milda i smaken och används på samma sätt som andra skott, råa på smörgåsen eller i sallader, men de går även bra wooka eller fräsa hastigt, eller använda i soppor och grytor. Man använder hela skott, både blad och stjälk, men kasserar eventuella frö- och rotrester.

Alternativ: Ärtskott.
Säsong: Året om.

Förvaras i öppen plastpåse i kylskåp max 8°C.
Hållbarhet: Cirka en vecka. Bäst är att äta dem direkt.

Läs mer

Odla groddar

Solrosfrön

Recept med Solrosskott

Det finns 3 recept med Solrosskott