Latin: Nymphaeaceae

Engelsk översättning lily flower buds, tiger lily buds, golden needles

Fransk översättning bourgeons à fleurs de lys

Italiensk översättning fiori di giglio gemme

Tysk översättning Lilieblumenknopsen

Spansk översättning flore del lirio brotes

Näckrosor är vattenväxter med stora, rundade eller hjärtlika flytblad och (vanligen) stora blommor i vitt, gult eller rött. De växer på bottnen av sjöar och åar och låter bladen flyta på vattenytan. Det förekommer många arter, vissa är ätliga andra är giftiga. I den kinesiska kulturen används knopparna, som symboliserar rikedom, i matlagning och i folkmedicin.

Näckrosknoppar, dvs de outslagna, kraftiga blomknopparna av vissa arter, är ätbara och säljs färsk eller torkad på de asiatiska marknaderna (främst Kina) som "gyllene nudlar". Även vissa blad används. Smaken kan vara pepprig eller sötaktig. I Sverige kan man hitta torkade och skurna i decimeterlånga strimlor främst i asiatiska butiker. Fråga efter lily flowers eller något av de andra engelska namnen. Näckrosknoppar är fiberrika cirka 20%. Fett 0%.


ANVÄNDNING

Näckrosknoppar används främst i det kinesiska köket som grönsak eller ingrediens t.ex. i söt-sura soppor och wokade rätter. Om de hårda stälkarna finns kvar skärs dessa bort. Torkade blötläggs en halvtimme före användning.

Förvaring: Torkade förvaras torrt och mörkt. Lång hållbarhet.

Läs mer

Bild golden needles

Recept med Näckrosknoppar

Det finns 1 recept med Näckrosknoppar