Näckrosknoppar

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Näckrosknoppar

(näckrosknoppar)

Latin: Nymphaeaceae

Engelsk översättning lily flower buds, tiger lily buds, golden needles

Fransk översättning bourgeons à fleurs de lys

Italiensk översättning fiori di giglio gemme

Tysk översättning Lilieblumenknopsen

Spansk översättning flore del lirio brotes

Näckrosor är vattenväxter med stora, rundade eller hjärtlika flytblad som vanligen har stora blommor i vitt, gult eller rött. De växer på bottnen av sjöar och åar och låter bladen flyta på vattenytan. Det förekommer många arter, vissa är ätliga andra är giftiga. I den kinesiska kulturen används knopparna, som symboliserar rikedom, i matlagning och i folkmedicin.

Näckrosknoppar  är outslagna, kraftiga blomknoppar av vissa arter som är ätbara. Även vissa blad används. 

  • Smak: Smaken kan vara pepprig eller sötaktig.
  • Alternativ: Andra groddar och skott.
  • Försäljning: Säljs färsk eller torkad på de asiatiska marknaderna (främst Kina) som "gyllene nudlar". Förekommer torkad i svenska asiatiska butiker. 
  • Förvaring: Torkade förvaras torrt och mörkt. Lång hållbarhet.
NäringNäckrosknoppar är fiberrika cirka 20%.Fett 0%.

 
SÅ ANVÄNDS NÄCKROSKNOPPAR

Näckrosknoppar används främst i det kinesiska köket som grönsak eller ingrediens till exempel i söt-sura soppor och wokade rätter. Om de hårda stjälkarna finns kvar skärs dessa bort. Torkade blötläggs en halvtimme före användning.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-03

Läs mer

Bild golden needles

Recept med Näckrosknoppar

Det finns 1 recept med Näckrosknoppar