Engelsk översättning bamboo shoots, bamboo sprouts, bamboo culms

Fransk översättning pousses de bambou

Italiensk översättning germogli di bambù

Tysk översättning Bambusschosse

Spansk översättning brotes de bambú

Bambu ingår i växtfamilj gräs. De är upprätta eller klättrande, vedartade buskar eller trädlika växter och kan hos vissa arter bli upp till 40 meter höga. Bladen, som kan bli mycket långa, brukar falla av från stammarna. Blomning sker periodiskt i intervaller på 10-120 år och sker alltid samtidigt. Det finns mer än 300 arter och de växer företrädesvis i tropiska områden. Bambu är en av de viktiga växterna för mänskligheten. Den används som byggmaterial och för tillverkning av möbler etc. Av fibrerna görs kläder. Bambufrön och bambuskott utgör viktig föda, vanlig i asiatisk mat.

Bambuskott skördas från flera olika arter. Skotten kan vara små och likna grön sparris, eller kraftiga och konformade. Den vita märgen används som föda. De skördas när de är några decimeter långa. Man skiljer ibland på sommar- och vinterskott. De senare anses vara bäst. Skotten säljs färska, torkade, konserverade eller syltade. I Sverige förekommer huvudsaklingen burkvarianten. I asiatiska butiker kan man hitta olika varianter.

Hälsa: Det är endast skotten på bambuväxten som är ätliga för människor. Skotten måste alltid tillagas och kokas. Bambu innehåller nämligen ett toxin som producerar cyanid i tarmen om den äts rå och kan då bli väldigt farlig. Däremot behöver du aldrig oroa dig för konserverade bambuskott du kan köpa på burk - de är redan färdiga att äta.
  

ANVÄNDNING

Bambuskott skivas tunt eller strimlas och används flitigt i det asiatiska köket från Indien till Japan. De kokas gärna tillsammans med andra grönsaker i kokosmjölk eller steks/wokas. Syltad används som tillbehör. Ibland äts den färsk. Bambuskott på burk kan ha en lätt burkaktig smak och kan då med fördel först förvällas.

Förvaring: Öppnad konserv förvaras i kyskåp. Hållbar någon vecka.

Läs mer

Bild bambuskott

Recept med Bambuskott

Det finns 10 recept med Bambuskott