Alfalfagroddar

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Alfalfagroddar

(blålusern, alfagroddar)

Latin: Medicago sativa

Engelsk översättning alfalfa

Fransk översättning alfalfa, luzerne

Italiensk översättning alfalfa, erba medica

Tysk översättning Alfalfa, Luzerne

Spansk översättning alfalfa

Blålusern (alfalfa) är en art i familj ärtväxter. Den är flerårig tuvad ört, upp till en meter hög med en kraftig pålrot. Bladen är trefingrade och blommorna är blå eller violetta. Arten härstammar från Asien, men odlas på många håll i tempererade områden. Förekommer förvildad i Sverige. Det är en viktig foderväxt.

Alfalfa (sv. alfagroddar) är spanska, av det arabiska al-fasfasah, dvs "det bästa fodret". På svenska heter örten blålusern. Växten groddas och säljs under namnet alfalfa, eller bara alfagroddar.

  • Vikt: Färsk rens tillagning
  • Karaktär och smak: Mild, lätt sötaktig och doft av färska ärter.
  • Alternativ vara: Rotfruktsskott, böngroddar.
  • Försäljning/säsong: Året om.
  • Jämförpris: 100-150 kr/kilo. Läs mer > Om prisjämförelser.
  • Förvaras i öppen plastpåse i kylen vid högst 8°C. Skölj dem i vatten varje dag och före användning. Hållbar 3-4 dagar. Bäst är att äta dem direkt.

Hälsa/näring: Alfagroddar är rik på protein, C-vitamin, B2 och E-vitamin. 

Odla: Odla på varm plats (idealtemperatur 25°C), mörkt om man vill ha vita groddar eller ljust, men ej i direkt solljus, för att få gröna groddar. Smak och konsistens skiljer sig något på de två odlingssätten. Lägg en matsked (2,5 cl) fröer i en stor glasburk eller groddningsburk. Häll på 2,5 dl ljummet vatten. Täck med luftigt tyg och låt stå över natt, de sväller kraftigt. Häll bort vattnet i sil och skölj med friskt, ljummet vatten. Låt rinna av. Lägg tillbaka fröna i burken, täck och ställ den lätt lutande. Skölj fröerna minst två gånger per dag i ljummet vatten. Groddarna är färdiga att äta efter 2-6 dagar. Skölj groddarna innan konsumtion. Läs mer > Odla groddar.


SÅ ANVÄNDS ALFALAFAGRODDAR

Smaken är mycket mild, lätt sötaktig och doft av färska ärter. Groddarna kan ätas råa på smörgåsen, blandas i sallader, eller användas som ingrediens i wokar, grytor och soppor. Kan blancheras 2-4 minuter i kokande vatten och läggas i stuvningar, soppor, och grytor ihop med andra grönsaker.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-05

Läs mer

Odla groddar

Rotfruktsskott

Böngroddar

Recept med Alfalfagroddar

Det finns 6 recept med Alfalfagroddar