Ångkokt lax i sojasås

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Ångkokt lax i sojasås

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Laxfilé färsk

700.0 

gram

Salt och peppar

 

 

 

Sås:

 

Oxfond koncentrerad

0.5 

msk

Vatten

0.5 

dl

Sojasås japansk

1.5 

dl

Matlagningsmjöl

 

 

 

Tillbehör:

 

Solrosskott

80.0 

gram

Potatis

0.8 

kilo

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 122

Kcal / portion: 486

GBR (GI) / port: 8

Recept: 1944 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 10%

Fett: 5%

Kolhydrater: 8%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 398 gram)

Ingredienser

Visa:

Laxfilé färsk 700.0 gram 65%

Salt och peppar 0%

 

Sås:

Oxfond koncentrerad 0.5 msk 0%

Vatten 0.5 dl 0%

Sojasås japansk 1.5 dl 5%

Matlagningsmjöl 0%

 

Tillbehör:

Solrosskott 80.0 gram 1%

Potatis 0.8 kilo 28%

 

Tillagning (25 min )

  1. Skala och koka potatis i lättsaltat vatten.
  2. Värm tallrikar i ugn.
  3. Bena ur laxen. Skär den i portionsbitar. Gnid in köttsidan av laxen med salt och peppar.
  4. Häll vatten+fond i en fiskgryta eller annan gryta med galler. Vattnet får inte nå upp till gallret. Koka upp.
  5. Lägg laxbitarna på gallret och ångkoka dem under lock 8-12 minuter.
  6. Ånga även solrosskotten någon minuter.
  7. Tag upp fisken från gallret och ta av skinnet. Håll den varm i folie.
  8. Sås: Tillsätt soja och eventuellt lite stärkelsemjöl i fiskspadet för en tjockare sås. Sänk till låg värme och låt såsen sjuda några minuter. Sila såsen. Lägg upp på varm tallrik.

Alternativ

Avancerad sojasås

Fler recept inom Kokt fisk, fiskbullar

Liknande recept som Ångkokt lax i sojasås