Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 122

Kcal / portion: 486

GBR (GI) / port: 8
Recept: 1944 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 5%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Laxfilé färsk 700.0 gram 65%
Sås:
Oxfond koncentrerad 0.5 msk 0%
Vatten 0.5 dl 0%
Sojasås japansk 1.5 dl 5%
Tillbehör:
Solrosskott 80.0 gram 1%
Potatis 0.8 kilo 28%
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (25 min )
- Skala och koka potatis i lättsaltat vatten.
- Värm tallrikar i ugn.
- Bena ur laxen. Skär den i portionsbitar. Gnid in köttsidan av laxen med salt och peppar.
- Häll vatten+fond i en fiskgryta eller annan gryta med galler. Vattnet får inte nå upp till gallret. Koka upp.
- Lägg laxbitarna på gallret och ångkoka dem under lock 8-12 minuter.
- Ånga även solrosskotten någon minuter.
- Tag upp fisken från gallret och ta av skinnet. Håll den varm i folie.
- Sås: Tillsätt soja och eventuellt lite stärkelsemjöl i fiskspadet för en tjockare sås. Sänk till låg värme och låt såsen sjuda några minuter. Sila såsen. Lägg upp på varm tallrik.
Alternativ
Fler recept inom Kokt fisk, fiskbullar
Liknande recept som Ångkokt lax i sojasås
-
Torsk med äggsås
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Kokt hel lax, laxöring och röding på klassiskt vis, varm eller kall
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman
-
Kokt röding med romsås
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Sole ā la Normande, klassisk sjötunga från Normandie
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Pocherad sej med belugalinser, rökt bogfläsk och vitlökskesella
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Pocherade fiskbullar
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Laxqueneller, torskqueneller och andra fiskbullar
Tid: 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Gäddqueneller på klassiskt vis med panad
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Pepparrotsgädda
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Piggvar med linspuré och chokladsås
Tid: 50 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan