Piggvar med linspuré och chokladsås

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Piggvar med linspuré och chokladsås

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Piggvarfilé

4.0 

styck

Bacon som knapersteks}

6.0 

skivor

Persilja till garnering

 

 

Salt och peppar

 

 

 

Linspuré:

 

Puylinser torkade

200.0 

gram

Morot

0.5 

styck

Gul lök

0.5 

styck

Vitlök torkad

1.0 

klyfta

Späck

35.0 

gram

el. smör

 

 

Vatten

3.0 

dl

Kycklingfond konc.

1.0 

msk

Timjan torkad

1.0 

tsk

Persilja

0.5 

knippe

Rödvinsvinäger

1.0 

msk

Smör normalsaltat

3.0 

msk

 

Chokladsås:

 

Mörk choklad

200.0 

gram

Vatten

0.5 

dl

Kalvfond koncentrerad

0.5 

msk

Torrt vitt vin

0.3 

dl

Strösocker

1.0 

tsk

Salt och peppar

 

 

 

Kockskolan:

 

Om chokladsås >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Rotari Brut Riserva

Mousserande torrt vitt vin
Pris: 99 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 164

Kcal / portion: 824

GBR (GI) / port: 3

Recept: 3296 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 11%

Fett: 9%

Kolhydrater: 12%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 503 gram)

Ingredienser

Visa:

Piggvarfilé 4.0 styck 19%

Bacon som knapersteks} 6.0 skivor 7%

Persilja till garnering 0%

Salt och peppar 0%

 

Linspuré:

Puylinser torkade 200.0 gram 20%

Morot 0.5 styck 1%

Gul lök 0.5 styck 1%

Vitlök torkad 1.0 klyfta 0%

Späck 35.0 gram 8%

el. smör 0%

Vatten 3.0 dl 0%

Kycklingfond konc. 1.0 msk 1%

Timjan torkad 1.0 tsk 0%

Persilja 0.5 knippe 0%

Rödvinsvinäger 1.0 msk 0%

Smör normalsaltat 3.0 msk 9%

 

Chokladsås:

Mörk choklad 200.0 gram 33%

Vatten 0.5 dl 0%

Kalvfond koncentrerad 0.5 msk 0%

Torrt vitt vin 0.3 dl 1%

Strösocker 1.0 tsk 1%

Salt och peppar 0%

 

Kockskolan:

Om chokladsås > Äts ej

Tillagning (50 min )

  1. Tärna och stek bacon krispigt i panna på medelhög värme utan fett. Låt torka på hushållspapper.
  2. Klipp lite persilja och stek den i fettet på hög värme. Låt torka på hushållspapper.
  3. Linspuré: Skala och skiva morot, lök och vitlök. Lägg linser, morot, lök, vitlök, späck, fond, vatten och timjan i en kastrull. Koka upp och låt koka svagt i 7 minuter. Klipp i persilja och koka i ytterligare 3 minuter.
  4. Tag av kastrullen från värmen. Sila av hälften av spadet. Häll resten i en matberedare (eller använd mixerstav) och mixa till slät puré.
  5. Smaka av med vinäger, smör, salt och peppar. Värm eventuellt på purén före servering om den har kallnat.
  6. Chokladsås: Låt chokladen smälta i vattenbad (liten kastrull stående i större med sjudande vatten).
  7. Koka upp vatten, fond och vitt vin i en annan kastrull. Tag av från plattan och häll i chokladen under vispning. Smaka av med salt, peppar och socker. Värm på inför servering.
  8. Fisk: Koka upp vatten. Ångkoka fisken cirka 4 minuter, tills den blivit kritvit och genomkokt.
  9. Lägg upp. Garnera med bacon och persilja.

Kockens kommentar

Piggvar som art anses "missgynnad" dvs viss utrotningsrisk. Läs mer i Varufakta > Hotade fiskarter.

Näringsberäkning: Bacon som steks tappar mycket fett och vatten vid stekning. För att få rätta vikt- och näringsvärden kan man i systemet välja speciella ingredienser till exempel " Bacon som knapersteks". Läs mer, klicka på ingrediensen.

 

Fler recept inom Kokt fisk, fiskbullar

Liknande recept som Piggvar med linspuré och chokladsås