Kalori- och GI:
 
    
                Kcal / 100 gram: 164
 
    
                Kcal / portion: 824
 
    
                GBR (GI) / port: 3
Recept: 3296 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 11%
Fett: 9%
Kolhydrater: 12%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Piggvarfilé 4.0 styck 19%
Bacon som knapersteks} 6.0 skivor 7%
Linspuré:
Puylinser torkade 200.0 gram 20%
Morot 0.5 styck 1%
Gul lök 0.5 styck 1%
Vitlök torkad 1.0 klyfta 0%
Späck 35.0 gram 8%
el. smör 0%
Vatten 3.0 dl 0%
Kycklingfond konc. 1.0 msk 1%
Timjan torkad 1.0 tsk 0%
Persilja 0.5 knippe 0%
Rödvinsvinäger 1.0 msk 0%
Smör normalsaltat 3.0 msk 9%
Chokladsås:
Mörk choklad 200.0 gram 33%
Vatten 0.5 dl 0%
Kalvfond koncentrerad 0.5 msk 0%
Torrt vitt vin 0.3 dl 1%
Strösocker 1.0 tsk 1%
Kockskolan:
Om chokladsås > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (50 min )
- Tärna och stek bacon krispigt i panna på medelhög värme utan fett. Låt torka på hushållspapper. 
- Klipp lite persilja och stek den i fettet på hög värme. Låt torka på hushållspapper.
- Linspuré: Skala och skiva morot, lök och vitlök. Lägg linser, morot, lök, vitlök, späck, fond, vatten och timjan i en kastrull. Koka upp och låt koka svagt i 7 minuter. Klipp i persilja och koka i ytterligare 3 minuter.
- Tag av kastrullen från värmen. Sila av hälften av spadet. Häll resten i en matberedare (eller använd mixerstav) och mixa till slät puré. 
- Smaka av med vinäger, smör, salt och peppar. Värm eventuellt på purén före servering om den har kallnat.
- Chokladsås: Låt chokladen smälta i vattenbad (liten kastrull stående i större med sjudande vatten).
- Koka upp vatten, fond och vitt vin i en annan kastrull. Tag av från plattan och häll i chokladen under vispning. Smaka av med salt, peppar och socker. Värm på inför servering.
- Fisk: Koka upp vatten. Ångkoka fisken cirka 4 minuter, tills den blivit kritvit och genomkokt.
- Lägg upp. Garnera med bacon och persilja.
Kockens kommentar
Piggvar som art anses "missgynnad" dvs viss utrotningsrisk. Läs mer i Varufakta > Hotade fiskarter.
Näringsberäkning: Bacon som steks tappar mycket fett och vatten vid stekning. För att få rätta vikt- och näringsvärden kan man i systemet välja speciella ingredienser till exempel " Bacon som knapersteks". Läs mer, klicka på ingrediensen.
Fler recept inom Kokt fisk, fiskbullar
Liknande recept som Piggvar med linspuré och chokladsås
- 
                
                    Torsk med äggsåsTid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan 
- 
                
                    Kokt hel lax, laxöring och röding på klassiskt vis, varm eller kallTid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman 
- 
                
                    Kokt röding med romsåsTid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Sole ā la Normande, klassisk sjötunga från NormandieSvårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Pocherad sej med belugalinser, rökt bogfläsk och vitlökskesellaTid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan 
- 
                
                    Pocherade fiskbullarTid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan 
- 
                
                    Laxqueneller, torskqueneller och andra fiskbullarTid: 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Gäddqueneller på klassiskt vis med panadSvårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    PepparrotsgäddaTid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Piggvar med linspuré och chokladsåsTid: 50 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
 
              
               Spara recept
                  Spara recept
                 Skriv ut recept
                  Skriv ut recept
                 Lägg i inköpslistan
                  Lägg i inköpslistan
                 Slumpa recept
                  Slumpa recept
                 
                 
                     
                              