Kokt röding med romsås

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Kokt röding med romsås

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Röding, hel urtagen

1.0 

styck

 

Sås:

 

Forellrom (el. löjrom)

100.0 

gram

Smör normalsaltat

150.0 

gram

Vatten

3.0 

dl

Fiskfond koncentrerad

1.0 

msk

Gräslök till garnering

 

 

Vitpeppar nymald

 

 

 

Tillbehör:

 

Potatis

0.8 

kilo

 

Kockskolan:

 

Hotade fiskarter >

 

 

Så kokas fisk >

 

 

Sås till kokt fisk >

 

 

Så lagas röding >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Neethlingshof Sauvignon Blanc

Torrt friskt vitt vin
Pris: 79 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 155

Kcal / portion: 674

GBR (GI) / port: 7

Recept: 2697 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 10%

Kolhydrater: 7%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 435 gram)

Ingredienser

Visa:

Röding, hel urtagen 1.0 styck 34%

 

Sås:

Forellrom (el. löjrom) 100.0 gram 5%

Smör normalsaltat 150.0 gram 40%

Vatten 3.0 dl 0%

Fiskfond koncentrerad 1.0 msk 1%

Gräslök till garnering 0%

Vitpeppar nymald 0%

 

Tillbehör:

Potatis 0.8 kilo 20%

 

Kockskolan:

Hotade fiskarter > Äts ej

Så kokas fisk > Äts ej

Sås till kokt fisk > Äts ej

Så lagas röding > Äts ej

Tillagning (25 min )

  1. Skala och koka potatis. Klipp/hacka gräslök.
  2. Koka upp lättsaltat vatten i kastrull. Sänk till låg värme. Lägg i fisken och sjud i cirka 5 minuter, eller ta av kastrullen och låt fisken ligga i vattnet i 10-14 minuter. 
  3. Sås: Koka upp vatten och fond i en kastrull och tag sedan av kastrullen från plattan.
  4. Skär smör i bitar och lägg i kastrullen. Smält smöret under omröring. Krydda med peppar. Lägg i romen.
  5. Ta upp fisken, dra av skinnet. Skär ut filéerna. Häll såsen på tallrikar, lägg dit filéerna. Strö klippt gräslök över.

Kockens kommentar

Det finns olika slags rödingar, i Sverige främst storröding och fjällröding. Läs mer > Klicka på ingrediensen. Receptet passar även för annan (lax-)fisk.

Portionsberäkning: En normalportion fisk bör väga 140 gram efter tillagning. Beräkna 150 gram per portion för rå filé utan skinn, 175 gram för rå fisk med skinn och minst 200 gram för rå hel urtagen fisk med huvud.

Fler recept inom Kokt fisk, fiskbullar

Liknande recept som Kokt röding med romsås