Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 155

Kcal / portion: 674

GBR (GI) / port: 7
Recept: 2697 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 10%
Kolhydrater: 7%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Röding, hel urtagen 1.0 styck 34%
Sås:
Forellrom (el. löjrom) 100.0 gram 5%
Smör normalsaltat 150.0 gram 40%
Vatten 3.0 dl 0%
Fiskfond koncentrerad 1.0 msk 1%
Tillbehör:
Potatis 0.8 kilo 20%
Kockskolan:
Hotade fiskarter > Äts ej
Så kokas fisk > Äts ej
Sås till kokt fisk > Äts ej
Så lagas röding > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (25 min )
- Skala och koka potatis. Klipp/hacka gräslök.
- Koka upp lättsaltat vatten i kastrull. Sänk till låg värme. Lägg i fisken och sjud i cirka 5 minuter, eller ta av kastrullen och låt fisken ligga i vattnet i 10-14 minuter.
- Sås: Koka upp vatten och fond i en kastrull och tag sedan av kastrullen från plattan.
- Skär smör i bitar och lägg i kastrullen. Smält smöret under omröring. Krydda med peppar. Lägg i romen.
- Ta upp fisken, dra av skinnet. Skär ut filéerna. Häll såsen på tallrikar, lägg dit filéerna. Strö klippt gräslök över.
Kockens kommentar
Det finns olika slags rödingar, i Sverige främst storröding och fjällröding. Läs mer > Klicka på ingrediensen. Receptet passar även för annan (lax-)fisk.
Portionsberäkning: En normalportion fisk bör väga 140 gram efter tillagning. Beräkna 150 gram per portion för rå filé utan skinn, 175 gram för rå fisk med skinn och minst 200 gram för rå hel urtagen fisk med huvud.
Fler recept inom Kokt fisk, fiskbullar
Liknande recept som Kokt röding med romsås
-
Torsk med äggsås
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Kokt hel lax, laxöring och röding på klassiskt vis, varm eller kall
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman
-
Kokt röding med romsås
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Sole ā la Normande, klassisk sjötunga från Normandie
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Pocherad sej med belugalinser, rökt bogfläsk och vitlökskesella
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Pocherade fiskbullar
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Laxqueneller, torskqueneller och andra fiskbullar
Tid: 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Gäddqueneller på klassiskt vis med panad
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Pepparrotsgädda
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Piggvar med linspuré och chokladsås
Tid: 50 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan