Kokt hel lax, laxöring och röding på klassiskt vis, varm eller kall

Foto: Arla ¤

Kokt hel lax, laxöring och röding på klassiskt vis, varm eller kall

Lägg till ingredienser

Portioner: 8

Lax hel urtagen

2.0 

kilo

 

Lag:

 

Vatten

2.5 

liter

Vinäger

0.5 

dl

el. ättisksprit 12%

 

 

Salt

1.5 

msk

Vitpeppar

1.0 

msk

Morot

0.5 

styck

Gul lök

1.0 

st liten

Kryddnejlika

2.0 

styck

Lagerblad

1.0 

styck

Timjan

2.0 

kvistar

Persiljekvistar

6.0 

styck

 

Tillbehör:

 

Potatis

1.6 

kilo

Smör

240.0 

gram

 

Tillbehörsalternativ:

 

Hollandaisesås hemlagad

8.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Så skummar man >

 

 

Så skiras smör >

 

 

Svensk husmanskost >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 187

Kcal / portion: 647

GBR (GI) / port: 9

Recept: 5172 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 10%

Fett: 13%

Kolhydrater: 8%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 346 gram)

Ingredienser

Visa:

Lax hel urtagen 2.0 kilo 45%

 

Lag:

Vatten 2.5 liter Äts ej

Vinäger 0.5 dl Äts ej

el. ättisksprit 12% Äts ej

Salt 1.5 msk Äts ej

Vitpeppar 1.0 msk Äts ej

Morot 0.5 styck Äts ej

Gul lök 1.0 st liten Äts ej

Kryddnejlika 2.0 styck Äts ej

Lagerblad 1.0 styck Äts ej

Timjan 2.0 kvistar Äts ej

Persiljekvistar 6.0 styck Äts ej

 

Tillbehör:

Potatis 1.6 kilo 21%

Smör 240.0 gram 34%

 

Tillbehörsalternativ:

Hollandaisesås hemlagad 8.0 dl Äts ej

 

Kockskolan:

Så skummar man > Äts ej

Så skiras smör > Äts ej

Svensk husmanskost > Äts ej

Tillagning (1 tim )

  1. Blanda lagen och låt den koka i 20 minuter. Låt det svalna.
  2. Skala och koka potatis.
  3. Ställ fisken upprätt på buken i en fiskgryta så att skinnet inte fastnar. Sila över buljong så att det täcker fisken.
  4. Låt fisken koka upp sakta utan lock, skumma sedan av noga.
  5. Sjud laxen sakta under lock i cirka 30 minuter (2-kilos lax).
  6. Smält och skira smör, alternativt tillred hollandaise.

 

Kockens kommentar

Man kan använda urbenad laxsida med skinn vilket blir enklare vid uppläggning. Receptet hämtat från Tore Wretmans bok Svensk Husmanskost 1967 (läs mer > Svensk Husmanskost). Receptet passar även för laxöring och röding med anpassad koktid till fiskens storlek. I äldre recept sjudes fisken lite längre och fick sedan vila ett tag i sitt spad.

Kall kokt lax: Koka laxen enligt receptet, men korta sjudningen till 20 minuter. Låt sedan fisken kallna i sitt spad. Befria därefter fisken från sitt skinn. Lägg upp på fat och garnera gärna med kokta, kalla, späda rotfrukter, dillkvistar och citronklyftor. Klassiskt tillbehör är majonnäs. 

Arla (som tagit bilden ovan) kokar fisken i en lag av 1 liter vatten smaksatt med en halv purjolök, 50 gram ingefära, 1 citron, 1 msk vitvinsvinäger, 1 msk salt och dillstjälkar. Till detta serverar man en sås av 2 dl gräddfil, rivet skal av en halv citron, 2 tsk riven färsk ingefära, 1/2 dl hackad dill och 2 krm salt.

Passar till

Hollandaise

Fler recept inom Kokt fisk, fiskbullar

Liknande recept som Kokt hel lax, laxöring och röding på klassiskt vis, varm eller kall