Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 187

Kcal / portion: 647

GBR (GI) / port: 9
Recept: 5172 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 13%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Lax hel urtagen 2.0 kilo 45%
Lag:
Vatten 2.5 liter Äts ej
Vinäger 0.5 dl Äts ej
el. ättisksprit 12% Äts ej
Salt 1.5 msk Äts ej
Vitpeppar 1.0 msk Äts ej
Morot 0.5 styck Äts ej
Gul lök 1.0 st liten Äts ej
Kryddnejlika 2.0 styck Äts ej
Lagerblad 1.0 styck Äts ej
Timjan 2.0 kvistar Äts ej
Persiljekvistar 6.0 styck Äts ej
Tillbehör:
Potatis 1.6 kilo 21%
Smör 240.0 gram 34%
Tillbehörsalternativ:
Hollandaisesås hemlagad 8.0 dl Äts ej
Kockskolan:
Så skummar man > Äts ej
Så skiras smör > Äts ej
Svensk husmanskost > Äts ej
Kock: Tore Wretman
Tillagning (1 tim )
- Blanda lagen och låt den koka i 20 minuter. Låt det svalna.
- Skala och koka potatis.
- Ställ fisken upprätt på buken i en fiskgryta så att skinnet inte fastnar. Sila över buljong så att det täcker fisken.
- Låt fisken koka upp sakta utan lock, skumma sedan av noga.
- Sjud laxen sakta under lock i cirka 30 minuter (2-kilos lax).
- Smält och skira smör, alternativt tillred hollandaise.
Kockens kommentar
Man kan använda urbenad laxsida med skinn vilket blir enklare vid uppläggning. Receptet hämtat från Tore Wretmans bok Svensk Husmanskost 1967 (läs mer > Svensk Husmanskost). Receptet passar även för laxöring och röding med anpassad koktid till fiskens storlek. I äldre recept sjudes fisken lite längre och fick sedan vila ett tag i sitt spad.Kall kokt lax: Koka laxen enligt receptet, men korta sjudningen till 20 minuter. Låt sedan fisken kallna i sitt spad. Befria därefter fisken från sitt skinn. Lägg upp på fat och garnera gärna med kokta, kalla, späda rotfrukter, dillkvistar och citronklyftor. Klassiskt tillbehör är majonnäs.
Arla (som tagit bilden ovan) kokar fisken i en lag av 1 liter vatten smaksatt med en halv purjolök, 50 gram ingefära, 1 citron, 1 msk vitvinsvinäger, 1 msk salt och dillstjälkar. Till detta serverar man en sås av 2 dl gräddfil, rivet skal av en halv citron, 2 tsk riven färsk ingefära, 1/2 dl hackad dill och 2 krm salt.
Passar till
Fler recept inom Kokt fisk, fiskbullar
Liknande recept som Kokt hel lax, laxöring och röding på klassiskt vis, varm eller kall
-
Torsk med äggsås
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Kokt hel lax, laxöring och röding på klassiskt vis, varm eller kall
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman
-
Kokt röding med romsås
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Sole ā la Normande, klassisk sjötunga från Normandie
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Pocherad sej med belugalinser, rökt bogfläsk och vitlökskesella
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Pocherade fiskbullar
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Laxqueneller, torskqueneller och andra fiskbullar
Tid: 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Gäddqueneller på klassiskt vis med panad
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Pepparrotsgädda
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Piggvar med linspuré och chokladsås
Tid: 50 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan