Gäddqueneller på klassiskt vis med panad

Foto: Finska Yle

Gäddqueneller på klassiskt vis med panad

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Gädda hel

1.0 

kilo

Gäddfärs

500.0 

gram

Salt

1.0 

tsk

Smör rumsvarmt

200.0 

gram

Äggvita

2.0 

styck

 

Panad:

 

Smör

25.0 

gram

Mjölk

1.2 

dl

Vetemjöl

1.0 

dl

Äggula

2.0 

styck

Salt och vitpeppar

 

 

Muskot

 

 

 

Sås:

 

Gul lök

1.0 

styck

Smör

50.0 

gram

Vitt vin

1.5 

dl

Fiskbuljong

4.0 

dl

el. konc. fond + vatten

 

 

Grädde

4.0 

dl

Salt och vitpeppar

 

 

 

Tillbehör:

 

Potatis

8.0 

styck

Dill till garnering

 

 

Citron

2.0 

styck

 

Tillbehörsalternativ:

 

Purjolök

1.0 

styck

Smör

50.0 

gram

Salt och vitpeppar

 

 

Parmesan

 

 

Ströbröd

 

 

 

Kockskolan:

 

Om queneller >

 

 

Om panad >

 

 

Så lagas fiskqueneller >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 181

Kcal / portion: 1268

GBR (GI) / port: 5

Recept: 5073 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 14%

Kolhydrater: 7%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 700 gram)

Ingredienser

Visa:

Gädda hel 1.0 kilo Äts ej

Gäddfärs 500.0 gram 8%

Salt 1.0 tsk 0%

Smör rumsvarmt 200.0 gram 29%

Äggvita 2.0 styck 1%

 

Panad:

Smör 25.0 gram 4%

Mjölk 1.2 dl 1%

Vetemjöl 1.0 dl 4%

Äggula 2.0 styck 2%

Salt och vitpeppar 0%

Muskot 0%

 

Sås:

Gul lök 1.0 styck 1%

Smör 50.0 gram 7%

Vitt vin 1.5 dl 2%

Fiskbuljong 4.0 dl 0%

el. konc. fond + vatten 0%

Grädde 4.0 dl 28%

Salt och vitpeppar 0%

 

Tillbehör:

Potatis 8.0 styck 11%

Dill till garnering 0%

Citron 2.0 styck 2%

 

Tillbehörsalternativ:

Purjolök 1.0 styck Äts ej

Smör 50.0 gram Äts ej

Salt och vitpeppar Äts ej

Parmesan Äts ej

Ströbröd Äts ej

 

Kockskolan:

Om queneller > Äts ej

Om panad > Äts ej

Så lagas fiskqueneller > Äts ej

Tillagning

  1. Panad: Smält smör långsamt. Tillsätt mjölk, mjöl och äggulor. Krydda med salt och peppar, samt muskot om så önskas. Rör ihop till en klumpfri smet. Koka ihop på svag värme under omrörning till en tjock kräm. Kyl ner. Extratid 1 tim.
  2. Rensa gädda. Skär ut filéerna (andel ca 50%). Man behöver inte vara supernoga, de allra minsta benen mixas sönder.
  3. Queneller: Mixa fiskkött med salt kort stund. Tillsätt panaden stegvis och fortsätt mixa tills allt blandats väl. Mixa eller blanda ner rumsvarmt smör och till sist äggvitorna som ger luftighet.
  4. Forma: Skeda upp smeten (med två skedar) och forma till queneller. Läs mer > Om queneller.
  5. Skala och koka potatis eller förbered alternativt tillbehör.
  6. Vitvinssås: Skala och hacka lök. Mjukfräs den i smör på medelvärme i kastrull utan att bränna. Slå på vin och fiskfond, Låt koka ner, reducera till hälften.
  7. Tillsätt grädde och låt det koka någon minut. Smaka av med salt och peppar och red den eventuellt med lite maizena om tjockare sås önskas. Mixa den slät. Sila såsen vid behov.
  8. Servera med kokt potatis och citronklyftor Garnera med dill.
Altenativt tillbehör: Gratinerad purjolök

  1. Sätt ugnen på 180°C.
  2. Rensa och skär purjolök i tjocka skivor. Lättstek i smör på svag värme.
  3. Gratinera: Lägg purjolöken i botten på en ugnsfast form. Lägg på queneller, täck med vitvinssås, lite riven parmesan och ströbröd.
  4. Gratinera i ugnen tills de är gyllenbruna i 15-20  minuter.

Kockens kommentar

Kokta avrunna queneller kan tillredas i förväg och sparas i kylen någon dag eller frysas. Särskilt lämpligt inför bjudningar. Sedan är det bara att koka upp vatten och låta dem ligga i sjudande vatten i 5 minuter. 

Panad (fr. panade) är en förtjockningsdeg till färser, Läs mer > Panad.

Alternativ

Laxqueneller, torskqueneller

Pocherade fiskbullar

Fler recept inom Kokt fisk, fiskbullar

Liknande recept som Gäddqueneller på klassiskt vis med panad