Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 181

Kcal / portion: 1268

GBR (GI) / port: 5
Recept: 5073 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 14%
Kolhydrater: 7%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Gädda hel 1.0 kilo Äts ej
Gäddfärs 500.0 gram 8%
Salt 1.0 tsk 0%
Smör rumsvarmt 200.0 gram 29%
Äggvita 2.0 styck 1%
Panad:
Smör 25.0 gram 4%
Mjölk 1.2 dl 1%
Vetemjöl 1.0 dl 4%
Äggula 2.0 styck 2%
Muskot 0%
Sås:
Gul lök 1.0 styck 1%
Smör 50.0 gram 7%
Vitt vin 1.5 dl 2%
Fiskbuljong 4.0 dl 0%
Grädde 4.0 dl 28%
Tillbehör:
Potatis 8.0 styck 11%
Citron 2.0 styck 2%
Tillbehörsalternativ:
Purjolök 1.0 styck Äts ej
Smör 50.0 gram Äts ej
Salt och vitpeppar Äts ej
Parmesan Äts ej
Ströbröd Äts ej
Kockskolan:
Om queneller > Äts ej
Om panad > Äts ej
Så lagas fiskqueneller > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning
- Panad: Smält smör långsamt. Tillsätt mjölk, mjöl och äggulor. Krydda med salt och peppar, samt muskot om så önskas. Rör ihop till en klumpfri smet. Koka ihop på svag värme under omrörning till en tjock kräm. Kyl ner. Extratid 1 tim.
- Rensa gädda. Skär ut filéerna (andel ca 50%). Man behöver inte vara supernoga, de allra minsta benen mixas sönder.
- Queneller: Mixa fiskkött med salt kort stund. Tillsätt panaden stegvis och fortsätt mixa tills allt blandats väl. Mixa eller blanda ner rumsvarmt smör och till sist äggvitorna som ger luftighet.
- Forma: Skeda upp smeten (med två skedar) och forma till queneller. Läs mer > Om queneller.
- Skala och koka potatis eller förbered alternativt tillbehör.
- Vitvinssås: Skala och hacka lök. Mjukfräs den i smör på medelvärme i kastrull utan att bränna. Slå på vin och fiskfond, Låt koka ner, reducera till hälften.
- Tillsätt grädde och låt det koka någon minut. Smaka av med salt och peppar och red den eventuellt med lite maizena om tjockare sås önskas. Mixa den slät. Sila såsen vid behov.
- Servera med kokt potatis och citronklyftor Garnera med dill.
- Sätt ugnen på 180°C.
- Rensa och skär purjolök i tjocka skivor. Lättstek i smör på svag värme.
- Gratinera: Lägg purjolöken i botten på en ugnsfast form. Lägg på queneller, täck med vitvinssås, lite riven parmesan och ströbröd.
- Gratinera i ugnen tills de är gyllenbruna i 15-20 minuter.
Kockens kommentar
Kokta avrunna queneller kan tillredas i förväg och sparas i kylen någon dag eller frysas. Särskilt lämpligt inför bjudningar. Sedan är det bara att koka upp vatten och låta dem ligga i sjudande vatten i 5 minuter.Panad (fr. panade) är en förtjockningsdeg till färser, Läs mer > Panad.
Alternativ
Fler recept inom Kokt fisk, fiskbullar
Liknande recept som Gäddqueneller på klassiskt vis med panad
-
Torsk med äggsås
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Kokt hel lax, laxöring och röding på klassiskt vis, varm eller kall
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman
-
Kokt röding med romsås
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Sole ā la Normande, klassisk sjötunga från Normandie
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Pocherad sej med belugalinser, rökt bogfläsk och vitlökskesella
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Pocherade fiskbullar
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Laxqueneller, torskqueneller och andra fiskbullar
Tid: 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Gäddqueneller på klassiskt vis med panad
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Pepparrotsgädda
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Piggvar med linspuré och chokladsås
Tid: 50 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan