Parmigiano Reggiano
Grupper inom
Övriga hårdostar }:
Osttyp: Hårdost av värmebehandlad komjölk. Ca 32 kg.
Ytskikt:
Snittyta: Lätt grynig. Ju äldre desto smuligare vid rivning.
Konsistens: Mycket hård, kompakt.
Smak: Lätt nötaktig, från mild till kryddig.
Lagring: 1,5 - 4 år.
Fetthalt: cirka 30%.
Förvaring: Kylskåp. Lång hållbarhet.
Parmesankniv och kvarn: Det finns speciell kraftig, kort, tvåeggad och spetsig parmesankniv för att bryta loss bitar i mycket hårda, långlagrade parmesaner (se > Andra knivar) och parmesankvarn för att mala den hårda osten (se > Hushållskvarnar).
Kommentar: Parmesan, med tusenåriga traditioner, är kanske den mest kända matlagningsosten. Knappt någon italiensk måltid passerar utan att parmesan av något slag används i eller på maten. Ostens speciella arom skapas genom lång lagring, minst 1,5 år men upp till 4 år förekommer.
Parmigiano Reggiano är namnet på "äkta" parmesan och endast ost från regionerna Emilia Romagna, Modena, Mantova och Bologna får bära detta namn, enligt beslut 1954 av den italienska regeringen. Grana Padona är en ost av parmesantyp utanför detta område. Galbani Pastissimo är i sin tur en rivostblandning av dessa båda osttyperna.
Läs mer
Film: How to break open a Parmesan
Recept med Parmesan
Det finns 168 recept med Parmesan
-
Malfetti, italienska spenatgnocchi (klimp)
Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Vårsallad med pasta, kronärtskockor och jordgubbar
Tid: 40 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Svensk caesarsallad till maten
Tid: 10 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kall pestopenne med tomat och parmesan
Tid: 45 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Tagliatelle med vitlöksstekta kronärtskockor
Tid: 20 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Barilla
-
Cornetti e ceci - kikärtssoppa med makaroner
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Christian Campogiani
-
Krämig pasta med valnötter
Tid: 25 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Tagliatelle med pumpa, kycklinglever och kantareller
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Örtbakad kyckling med squashtagliatelle (GI-recept)
Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Lauritzon & Davidsson
-
Färsk pasta med sardeller
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan