Parmesanskum (skumsås)

Foto: Gastronaut adventures *

Parmesanskum (skumsås)

Lägg till ingredienser

Färdig skum: 8

Palsternacka

2.0 

styck

Rotselleri

200.0 

gram

Schalottenlök finhackad

2.0 

styck

Vitlök

1.0 

klyfta

Smör

1.0 

msk

Hönsbuljong avfettad

4.0 

dl

el. hönsfond konc. +vatten

 

 

Torrt vitt vin (8%)

4.0 

cl

Vattenreduktion

-4.0 

dl

Grädde

1.0 

dl

Parmesan nyriven

1.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Om sås och såser >

 

 

Sås till kokt fisk >

 

 

Sås till pasta, pizza >

 

 

Om vattenförändringar >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 369

Kcal / portion: 84

GBR (GI) / port: 0

Recept: 673 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 35%

Kolhydrater: 3%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 23 gram)

Ingredienser

Visa:

Palsternacka 2.0 styck Äts ej

Rotselleri 200.0 gram Äts ej

Schalottenlök finhackad 2.0 styck Äts ej

Vitlök 1.0 klyfta Äts ej

Smör 1.0 msk 14%

Hönsbuljong avfettad 4.0 dl 3%

el. hönsfond konc. +vatten Äts ej

Torrt vitt vin (8%) 4.0 cl 4%

Vattenreduktion -4.0 dl -0%

Grädde 1.0 dl 53%

Parmesan nyriven 1.0 dl 25%

 

Kockskolan:

Om sås och såser > Äts ej

Sås till kokt fisk > Äts ej

Sås till pasta, pizza > Äts ej

Om vattenförändringar > Äts ej

Tillagning (20 min )

  1. Skala och skär palsternacka och rotselleri i små bitar. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök.
  2. Fräs rotfrukter och lök i smör utan att bränna tills de mjuknar, cirka 5 minuter.
  3. Slå på buljong och vitt vin och låt koka ihop till hälften.
  4. Tillsätt grädden och koka ytterligare 5 minuter.
  5. Sila. Blanda ner parmesanen i såsen och låt smälta.
  6. Mixa till skum med en stavmixer inför servering.

Kockens kommentar

Passar väl till fisk och pasta. Invispat syre i såsen förhöjer smakupplevelsen. Jämför grädde med vispad grädde. En skummad sås serveras alltid direkt. Läs mer > Om sås och såser.

Passar till

Grillad lax

Fler recept inom Skum sås, vita krämer ¤

Liknande recept som Parmesanskum (skumsås)