Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 130

Kcal / portion: 552

GBR (GI) / port: 7
Recept: 2207 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 7%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Regnbågslax hel 1000.0 gram 44%
Citron juice+fruktkött 1.0 styck Äts ej
Fänkål 150.0 gram Äts ej
Morot 2.0 styck Äts ej
Gul lök 1.0 st liten Äts ej
Persilja 0.5 knippe Äts ej
Tillbehör:
Citron juice+fruktkött 1.0 styck 2%
Vitlök 1.0 klyfta 0%
Yoghurt turkisk 4.0 dl 22%
Olivolja 1.0 msk 5%
Potatis 0.8 kilo 24%
Kockskolan:
Så lagas regnbåge > Äts ej
Laga i kapprock > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning
- Sätt på grillen i god tid.
- Rensa och fjälla fisken vid behov. Skär 2-3 fina snitt i skinnet på var sida. Salta och peppra ut- och insidan.
- Skala och koka potatis.
- Kräm: Tvätta citron och riv skalet. Hacka vitlök. Blanda med yoghurt och olivolja.
- Fisk: Skiva citron, fänkål, lök och morötter. Fyll fisken med detta och stick även in några kvistar persilja. Packa in fisken i folie eller lägg den i folie formad till en skål. Inpackad blir mer kokt än stekt och ringa röksmak.
- Grilla under lock 20-40 minuter beroende på fiskens storlek. Den är färdig när köttet lätt släpper från benet.
- Servera hel lax om lagom portionsstorlek, eller filea den och lägg upp.
Kockens kommentar
Ett gott tillbehörsalternativ är parmesanskum. Se recept via länk nedan. Läs mer om regnbågslax, klicka på ingrediensen.Kapprock är ett gammal term för ytterrock. Gastronomiskt innebär "i kapprock" att tillaga något i ett hölje till exempel inlindat i (smör-)papper eller aluminiumfolie. Ett bra sätt att tillaga ömtåliga varor som fisk och grönsaker, som blir mer kokt än stekt. Läs mer > Laga i kapprock.
Portionsberäkning: En normal portionsvist är 140 gram (tillagad vikt). Räkna med 150 gram rå filé per portion, eller 300 gram hel urtagen fisk. En normalstor vildfångad regnbåge på 600 gram brukar vara lagom till två portioner. Läs mer > klicka på ingrediensen.
Passar till
Fler recept inom Grillad och rökt fisk
Liknande recept som Grillad regnbågslax i kapprock (foliepaket)
-
Brasgädda i kapprock ā la Bengt
Tid: 1 tim (+ 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Grillad regnbågslax i kapprock (foliepaket)
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Rostad fänkålslax, getostdipp och torkade oliver
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Grillad sik med citron och rosmarin, serverad med vitlöks- och kaprismajonnäs
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Grillad gravad lax
Tid: 10 min (+ 1 tim) , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grillad strömmingssotare med aromsmör
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Grillade fiskbullar
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grillad havsruda
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grillad rödspätta i kapprock (aluminiumfolie)
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grillad kryddfylld forell med grillade rotfrukter
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan