Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 135

Kcal / portion: 605

GBR (GI) / port: 5
Recept: 2421 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 11%
Fett: 8%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Laxfilé 600.0 gram 45%
el. gädda 0%
el. torsk 0%
Äggvita 2.0 styck 1%
Potatismjöl 1.0 msk 2%
Mjölk el. grädde 3.5 dl 9%
Tillbehör:
Grön minisparris 300.0 gram 3%
Stekfläsk som lättsteks } 200.0 gram 18%
Potatis 800.0 gram 22%
Kockskolan:
Så lagas fiskqueneller > Äts ej
Om queneller > Äts ej
Om panad > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min )
- Rensa fisk på (större) ben. Dela köttet i mindre bitar. Separera äggvita från gula.
- Mixa med stav eller i matberedare fisk, äggvita, stärkelsemjöl, salt och peppar. Tillsätt mjölk eller grädde till halvfast smet som går att forma till lösa bollar utan att falla sönder. Ställ smeten kallt i avvaktan på tillagning. Alternativ, se kommentar.
- Tillbehör: Skala och koka potatis. Finstrimla fläsk, ansa sparris.
- Koka upp vatten i en bred kastrull.
- Forma bullarna med två stora matskedar doppade i hett vatten (läs mer > Om queneller).
- Provlaga gärna en fiskbulle. Är smeten för lös, tillsätt mer potatismjöl eller ströbröd och låt vila en stund. Känns smeten för stum rör ut med lite mjölk eller grädde.
- Lägg ner bullarna med skeden försiktigt i kastrullen med hett vatten. Lägg inte ner fler bullar än att de får plats bredvid varandra. Låt vattnet koka upp och ta sedan av kastrullen från värmen. Låt bullarna ligga i 10 minuter.
- Tillbehör: Stek under tiden fläskskivorna några minuter. Tillsätt sparrisen mot slutet.
- Ta ut qunellerna med hålslev och låt vattnet rinna av. Servera med tillbehör.
Kockens kommentar
Fiskqueneller kan man tillaga av nästan all slags fisk. Det blir vackert om man gör både av lax och någon vitfisk. Bullarna skall bara bli genomvärmda av vattnet. Kokas bullarna blir de sega och faller lätt sönder. Små fiskbullar formas med små skedar och tillagas på samma sätt, men skall ligga kortare tid i vattnet. Klassiskt är att servera quenellerna med kokt potatis och vitvinssås( läs mer > Så lagas fiskqueneller). Se recept > Gäddqueneller på klassiskt vis,
Panad: I detta recept används potatismjöl för att stabilisera smeten. Alternativt kan man använda sig av en så kallad panad. Läs mer > Om panad.
Näringsberäkning: Bacon och fläsk som steks tappar mycket fett och vatten vid stekning. För att få rätta vikt- och näringsvärden kan man i systemet välja speciella ingredienser till exempel " Stekfläsk som lättsteks". Läs mer, klicka på ingrediensen.
Alternativ
Fler recept inom Kokt fisk, fiskbullar
Liknande recept som Laxqueneller, torskqueneller och andra fiskbullar
-
Torsk med äggsås
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Kokt hel lax, laxöring och röding på klassiskt vis, varm eller kall
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman
-
Kokt röding med romsås
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Sole ā la Normande, klassisk sjötunga från Normandie
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Pocherad sej med belugalinser, rökt bogfläsk och vitlökskesella
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Pocherade fiskbullar
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Laxqueneller, torskqueneller och andra fiskbullar
Tid: 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Gäddqueneller på klassiskt vis med panad
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Pepparrotsgädda
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Piggvar med linspuré och chokladsås
Tid: 50 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan