Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 133

Kcal / portion: 489

GBR (GI) / port: 8
Recept: 1957 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 12%
Fett: 6%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Gädda hel 1.0 styck 35%
Lag:
Vatten till lag 3.5 liter Äts ej
Purjolök 0.5 styck Äts ej
Morot liten 1.0 styck Äts ej
Salt 2.0 msk Äts ej
Kryddpeppar hel 6.0 styck Äts ej
Citronjuice 2.0 msk Äts ej
Tillbehör:
Potatis 0.8 kilo 27%
Smör normalsaltat 100.0 gram 37%
Kockskolan:
Fiskkastrull > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min )
- Rensa gäddan på sitt maginnehåll. Låt huvudet sitta kvar. Lägg i kallt vatten samtidigt som du gör en lag att koka den i.
- Lag: Tillsätt vatten, salt, peppar och citronjuice i en stor kastrull. Skär purjolök och morot i bitar och lägg i. Koka upp lagen och tag sedan av den från plattan.
- Skala och koka potatis.
- Koka: Lägg gäddan i en kastrullen. Häll på lagen. Se till att lag + vatten täcker gäddan. Lägg på ett lock och låt koka upp. Sänk sedan värmen och låt det sjuda. Liten gädda cirka 10 minuter, stor 25 minuter.
- Smält smör. Riv pepparrot (om färsk).
- När fiskköttet lätt lossar från ryggben är fisken klar. Dra av skinnet och lägg upp.
Kockens kommentar
Gädda ratas av många för att den är så benrik. Vill man undvika risken med ben i munnen kan man göra god fiskfärs av den.
Fler recept inom Kokt fisk, fiskbullar
Liknande recept som Pepparrotsgädda
-
Torsk med äggsås
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Kokt hel lax, laxöring och röding på klassiskt vis, varm eller kall
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Tore Wretman
-
Kokt röding med romsås
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Sole ā la Normande, klassisk sjötunga från Normandie
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Pocherad sej med belugalinser, rökt bogfläsk och vitlökskesella
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Pocherade fiskbullar
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Laxqueneller, torskqueneller och andra fiskbullar
Tid: 30 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Gäddqueneller på klassiskt vis med panad
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Pepparrotsgädda
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Piggvar med linspuré och chokladsås
Tid: 50 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan