Dryck till kryddig fiskrätt

För att räknas som kryddig rätt skall kryddigheten vara utmärkande. Hit räknas i första hand kryddheta rätter, dvs det finns tillbehör som pepparrot, chili e.d. med i rätten som ger hetta i munnen. I andra hand innefattas tydligt kryddiga rätter, men som inte ger direkt hetta och som i övrigt inte är smakrika.

10 matchande recept inom kryddig fiskrätt

Vin till mager, kryddig fiskrätt

Kryddiga fiskrätter kräver viner med relativt mycket smak för att inte försvinna helt i kombination. Ett generöst fruktigt vin brukar komplettera kryddiga smaker fint, oavsett det är rött, rosa eller vitt. Vid heta kryddor kan en sötma bli en fin smakbalans där hettan rundar av det söta i vinet.

Öl till mager, kryddig fiskrätt

Riktigt kryddhet mat är svår att kombinera med de flesta drycker, vilket även gäller för öl och vatten. Vätskan förstärker hettan i munnen. Till sådan mat rekommenderas söta eller lätta, gärna syrliga öl. Är maten kryddig utan att ge munhetta rekommenderas kraftfullare, smakrika öl, gärna med viss sötma och med begränsad beska.