Dryck till smakrik fiskrätt

Smakrik mat är alltid svårare att kombinera med dryck än rätter med "ren, enkel" smak. Rätter kan vara smakrika pga att många smaker ingår, som t.ex. i rätten Ugnstekt hälleflundra med oliver och parmesan i paprikacoulis. Rätten kan också ha en särpräglad smak t.ex. av fänkål, eller körvel i kombination med andra smaker. Gränsdragningen mot andra smakgrupper är av naturliga skäl svår.

65 matchande recept inom smakrik fiskrätt

Vin till mager, smakrik fiskrätt

Till smakrika fiskrätter behövs smakrika, men inte nödvändigtvis tunga, viner. Ett alltför lätt vin kan försvinna i matens alla smaker men ett alltför tungt vin kan få motsatt effekt. Tänk i första hand på vilka eventuella kryddningar som används. En tumregel kan vara att ju fler ”fruktiga” eller ”kryddörtiga” smaker som t.ex. ingredienser av exotisk frukt eller körvel, ju fler sådana smaker kan finnas i vinet.

Öl till mager, smakrik fiskrätt

Till smakrik mat passar medelfylliga och fylliga smakrika öl. Ju smakrikare mat desto smakrikare öl. Smakrik mat gör att lätta, neutrala öl blir än mer neutrala (smaklösa). Till mager smakrik fiskrätt rekommenderas medelfylliga, smakrika och medelbeska öl.