Dryck till fiskrätt med sälta

Rätterna i denna grupp har tydlig sälta, men är sällan mycket salta. Rätten kan vara saltad, eller så är tillbehören tydligt salta t.ex. om ansjovis ingår eller att det är en sojasås till rätten. Fiskråvaran kan vara salt som t.ex. i fallet lutfisk. Ibland serveras lingon till fisk. Är sötman då dominat blir denna rätt i stället sötaktig.

18 matchande recept inom fiskrätt med sälta

Vin till mager fiskrätt med sälta

Till salta fiskrätter fungerar viner med frisk syra, vilken i kombination upplevs mildare, och fruktigheten förstärks. En liten sötma fungerar också eftersom sältan i maten minskar upplevelsen av sötma i vinet.

Öl till mager fiskrätt med sälta

Öl passar generellt väl ihop med salt mat, och är sältan utpräglad passar öl bättre än vin. Detsamma gäller rökt mat. Sälta mildrar ölets beska, syrlighet och känsla av alkohol, samt förhöjer ölets sötma, maltighet och ”kropp”. Ju saltare mat desto fylligare, beskare öl rekommenderas. Ett medelfylligt och helst ett beskt öl rekommenderas till mager salt fiskrätt, men en medium fungerar också bra.