Ugnslagad sik med tomatfyllning och tomatsalsa

Foto: Marika Hill, Svenska Yle *

Ugnslagad sik med tomatfyllning och tomatsalsa

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Sik hel urtagen

1200.0 

gram

Tomater

3.0 

styck

Smör

50.0 

gram

Dill

0.3 

knippe

Salt och peppar

 

 

Hushållssnöre

 

 

Matolja till stekning

1.0 

msk

 

Salsa:

 

Tomater

4.0 

styck

Gul lök

0.5 

styck

Vitlök

2.0 

klyftor

Vitvinsvinäger

3.0 

msk

Strösocker

1.0 

msk

 

Tillbehör:

 

Fänkål

1.0 

styck

Gul lök

0.5 

styck

Torrt vitt vin

2.0 

dl

Dill

0.2 

knippe

Strösocker

1.0 

tsk

Salt

1.0 

tsk

 

Kockskolan:

 

Fiskpincett >

 

 

Så lagas sik >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 83

Kcal / portion: 475

GBR (GI) / port: 0

Recept: 1900 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 10%

Fett: 3%

Kolhydrater: 3%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 575 gram)

Ingredienser

Visa:

Sik hel urtagen 1200.0 gram 49%

Tomater 3.0 styck 3%

Smör 50.0 gram 19%

Dill 0.3 knippe 0%

Salt och peppar 0%

Hushållssnöre Äts ej

Matolja till stekning 1.0 msk 6%

 

Salsa:

Tomater 4.0 styck 4%

Gul lök 0.5 styck 1%

Vitlök 2.0 klyftor 1%

Vitvinsvinäger 3.0 msk 0%

Strösocker 1.0 msk 3%

 

Tillbehör:

Fänkål 1.0 styck 3%

Gul lök 0.5 styck 1%

Torrt vitt vin 2.0 dl 7%

Dill 0.2 knippe 0%

Strösocker 1.0 tsk 1%

Salt 1.0 tsk 0%

 

Kockskolan:

Fiskpincett > Äts ej

Så lagas sik > Äts ej

Tillagning (1 tim 15 min )

  1. Fänkål: Skär fänkålen i långa bitar. Skiva lök. Lägg i skål och tillsätt vin, dill, salt och socker. Låt marinera i 1 timme.
  2. Salsa: Skala och finhacka gul lök och vitlök. Tärna tomater. Blanda med socker med vinäger.
  3. Sätt ugnen på 175°C (el. 225°C, se kommentar).
  4. Fisk: Fjälla fisken vid behov och gör några snitt i skinnet på båda sidor. Rensa ut magen och skölj rent i kallt vatten. Skär ut rygg-/bukben. Vik upp fisken och noppa ut småbenen med pincett eller plattång. Gnid in fisken med salt och peppar.
  5. Skiva tomat. Fyll fisken med smörklickar, tomat och dill. Bind ihop den med snöre. Gnid in utsidan med matolja.
  6. Tillaga: Ta upp fänkålslöken ur marinaden. Stek den i olja någon minut tills den fått färg. Tillsätt lite marinad och låt koka in i ett par minuter.
  7. Stek fisken i het panna på vardera sidan cirka fyra minuter. Flytta den till en ungsform och grädda den i ugnen cirka fem minuter (eller stek direkt i ugnen, se kommentar).
  8. Lägg upp och garnera med dillkvistar.

Kockens kommentar

Fisken kan också ugnslagas utan att pannstekas. Sätt i så fall ugnen på 225°C. Lägg fisken på smord plåt och sätt in den i 20-40 minuter beroende på fiskens tjocklek. En lite finare salsa får man om man förväller (hastigt kokar) tomaterna och drar bort skinnet.

Fler recept inom Ugnslagad laxfisk

Liknande recept som Ugnslagad sik med tomatfyllning och tomatsalsa