Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 170

Kcal / portion: 203

GBR (GI) / port: 0
Recept: 814 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 18%
Kolhydrater: 1%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Sallat 400.0 gram 6%
Rucolasallat 0%
Körvel färsk 0%
Tillval:
Maskrosblad 0%
Babyspenat 0%
Mangoldskott 0%
Mizuna 0%
Mâchesallad 0%
Bladkålsblad 0%
Tillvalsalternativ:
Dressing:
Sherryvinäger 2.0 msk 1%
Dijonsenap ¤ 0.5 tsk 0%
Salt 1.0 krm 0%
Olivolja extra virgin 1.0 dl 92%
Kockskolan:
Om sallader > Äts ej
Om sallater > Äts ej
Om cikoriasallat > Äts ej
Om vinägrett, dressing > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (20 min )
Se film, klicka på "Lizanna" under bilden. Filmreceptet är ett utvidgat mesclunrecept och avviker från detta recept med andra ingredienser som majskorn, tomater och kyckling utöver sallater. Se kommentar.- Mesclun: Välj sallater enligt egen smak och tillgång. För att bli en en mesclun skall det vara spröda blad. Även späda bladkålsblad kan ingå. Ansa och skölj sallaten. Låt rinna av och torka. Riv sallaten i mindre bitar. Blanda.
- Tillvalsalternativ: Sallaten kan blandas med annat som i filmen, till exempel minitomater, majskorn, stekt strimlad kyckling med mera.
- Dressing: Blanda ingredienserna enligt receptet eller välj dressing enligt egen smak. Blanda med sallaten straxt innan servering eller servera den vid sidan av.
- Servera som tillbehör till mat, förrätt eller som enklare måltid.
Kockens kommentar
Mesclun kan vara en salladsblandningar av allehanda sallatssorter, men klassiskt anses vara en blandning av späd trädgårdssallat (vanlig sallat), cikoriasallat, rucola och körvel. samt någon av de sallater som anges i ingredienslistans Tillval. Mesclun är alltså en blandning av primörsallater, men i sådana recept brukar även annat ingå till exempel majskorn, tomater eller stekt kyckling som i filmen.Sallat: Trädgårdssallat kan vara huvudsallat, isbergssallat, ekbladssallat eller bataviasallat (läs mer > Om sallat). Cikoriasallat har besk smak och kan vara rosésallat, frisésallat eller escarole (läs mer > Om ciikoriasallat). Välj därvid blekgula späda blad som har mildare beska.
Mesclun: Begreppet mesclun är härlett från verbet mesclar som betydelsen "blanda ordentligt". Som namn på salladsblandning sägs namnet ha används första gången 1976 av bönderna runt Nice i Provence. Var och en skulle ta med sig sina unika minisallater till marknaden. Den variant som förknippas med ursprunget lär ha varit en blandning av primörblad av trädgårdssallat (vanlig sallat), maskrosblad och rucola.
Fler recept inom Grönsakssallader ¤
Liknande recept som Mesclun, provensalsk primörsallad
-
Grönsallad helt enkelt
Tid: 7 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Tomatsallad med rödlök, persilja och balsamvinäger
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sötsur rödlök till maten
Tid: 10 min (+ 30 min) , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Ingefärsdoftande edamame- och äppelsallad
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Maskrossallad med bacon eller Crottin
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Ljummen sallad på mangold, trädgårdsbönor, Västervikssenap och gräddfil
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Johannes Persson
-
Ljummen spenatsallad med russin och mandel
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Tina Nordström
-
Oi Muchim - kryddig koreansk gurksallad
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Bönsallad med tomatvinägrett till mat
Tid: 20 min (+ 12 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Lunchfrämjandet
-
Puntarelle alla romana, klassisk italiensk cikoriasallat
Tid: 20 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan