Mesclun, provensalsk primörsallad

Foto: Film: Lizanna´s Diary, mesclun

Mesclun, provensalsk primörsallad

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Sallat

400.0 

gram

Trädgårdssallat

 

 

Cikoriasallat

 

 

Rucolasallat

 

 

Körvel färsk

 

 

 

Tillval:

 

Maskrosblad

 

 

Babyspenat

 

 

Mangoldskott

 

 

Senapsört skott

 

 

Mizuna

 

 

Mâchesallad

 

 

Ängssyra färsk

 

 

Bladkålsblad

 

 

 

Tillvalsalternativ:

 

Cocktailtomater

 

 

Majskorn kokt konserv

 

 

 

Dressing:

 

Sherryvinäger

2.0 

msk

Dijonsenap ¤

0.5 

tsk

Salt

1.0 

krm

Svartpeppar nymald

 

 

Olivolja extra virgin

1.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Om sallader >

 

 

Om sallater >

 

 

Om cikoriasallat >

 

 

Om vinägrett, dressing >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 170

Kcal / portion: 203

GBR (GI) / port: 0

Recept: 814 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 18%

Kolhydrater: 1%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 120 gram)

Ingredienser

Visa:

Sallat 400.0 gram 6%

Trädgårdssallat 0%

Cikoriasallat 0%

Rucolasallat 0%

Körvel färsk 0%

 

Tillval:

Maskrosblad 0%

Babyspenat 0%

Mangoldskott 0%

Senapsört skott 0%

Mizuna 0%

Mâchesallad 0%

Ängssyra färsk 0%

Bladkålsblad 0%

 

Tillvalsalternativ:

Cocktailtomater 0%

Majskorn kokt konserv 0%

 

Dressing:

Sherryvinäger 2.0 msk 1%

Dijonsenap ¤ 0.5 tsk 0%

Salt 1.0 krm 0%

Svartpeppar nymald 0%

Olivolja extra virgin 1.0 dl 92%

 

Kockskolan:

Om sallader > Äts ej

Om sallater > Äts ej

Om cikoriasallat > Äts ej

Om vinägrett, dressing > Äts ej

Tillagning (20 min )

Se film, klicka på "Lizanna" under bilden. Filmreceptet är ett utvidgat mesclunrecept och avviker från detta recept med andra ingredienser som majskorn, tomater och kyckling utöver sallater. Se kommentar.

  1. Mesclun: Välj sallater enligt egen smak och tillgång. För att bli en en mesclun skall det vara spröda blad. Även späda bladkålsblad kan ingå. Ansa och skölj sallaten. Låt rinna av och torka. Riv sallaten i mindre bitar. Blanda.
  2. Tillvalsalternativ: Sallaten kan blandas med annat som i filmen, till exempel minitomater, majskorn, stekt strimlad kyckling med mera.
  3. Dressing: Blanda ingredienserna enligt receptet eller välj dressing enligt egen smak. Blanda med sallaten straxt innan servering eller servera den vid sidan av.
  4. Servera som tillbehör till mat, förrätt eller som enklare måltid.

Kockens kommentar

Mesclun kan vara en salladsblandningar av allehanda sallatssorter, men klassiskt anses vara en blandning av späd trädgårdssallat (vanlig sallat), cikoriasallat, rucola och körvel. samt någon av de sallater som anges i ingredienslistans Tillval. Mesclun är alltså en blandning av primörsallater, men i sådana recept brukar även annat ingå till exempel majskorn, tomater eller stekt kyckling som i filmen.

Sallat: Trädgårdssallat kan vara huvudsallat, isbergs­­sallat, ekbladssallat eller bataviasallat (läs mer > Om sallat). Cikoriasallat har besk smak och kan vara rosésallat, frisésallat eller escarole (läs mer > Om ciikoria­sallat). Välj därvid blekgula späda blad som har mildare beska. 

Mesclun
: Begreppet mesclun är härlett från verbet mesclar som betydelsen "blanda ordentligt". Som namn på salladsblandning sägs namnet ha används första gången 1976 av bönderna runt Nice i Provence. Var och en skulle ta med sig sina unika minisallater till marknaden. Den variant som förknippas med ursprunget lär ha varit en blandning av primörblad av trädgårdssallat (vanlig sallat), maskrosblad och rucola.

Fler recept inom Grönsakssallader ¤

Liknande recept som Mesclun, provensalsk primörsallad