Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 171

Kcal / portion: 114

GBR (GI) / port: 0
Recept: 454 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 12%
Fett: 20%
Kolhydrater: 3%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Maskrosblad 2.0 knippen 6%
Stekfläsk som knapersteks} 100.0 gram 39%
Olivolja 1.0 msk 25%
Dressing:
Solrosolja 1.0 msk 25%
Vitlök 1.0 klyfta 2%
Balsamvinäger röd } 1.0 msk 4%
Tillval:
Crottin de Chavignol 4.0 styck Äts ej
Valnötter hackade 50.0 gram Äts ej
Kockskolan:
Om sallader > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning
- Tvätta och ansa maskrosbladen. Skär bort tjockare ändar, avlägsna vissna och främmande blad. Låt rinna av väl. Lägg bladen i kylskåp tills de skall användas, för att hålla dem fräscha.
- Skiva fläskskivorna i små bitar. Skala, halvera och mosa vitlök.
- Dressing: Blanda balsamvinäger med solrosolja och vitlök i en skål. Salta lätt, tänk på att fläsket är salt. Mal ner svartpeppar.
Strax före servering:
- Stek fläskbitarna knapriga i olivolja. Låt rinna av på hushållspapper.
- Vispa samman dressingen, lägg i salladen och blanda. Garnera med fläsk.
Tillval: Byt ut fläsket mot ost (Crottin). Sätt på grillen på högsta värme (240°C) och grilla osten några minuter tills den börjar flyta på ytan. Blanda under tiden salladen. Lägg osten ovanpå, garnera med valnötsbitar, och servera.
Kockens kommentar
Sallad med bacon serveras som tillbehör till mat. Om bacon byts ut till klassisk Crottinost och valnötter (gärna rostade), blir det en förrätt eller lätt måltid med portionsvikt 125 gram och 270 Kcal per portion.Crottin de Chavignol är en fransk AOC-klassad färskost. Säljs i tre mognadsstadier jeune mi-sec (ung, halvfast, ljus), bleuté (blåaktig) och bleu (brun-svart). Traditionellt grillas den brun-svarta varianten några minuter och äts på en salladsbädd av endiver eller maskrosblad. Ibland dubbelpanerad och friterad. Läs mer > Klicka på ingrediensen.
Näringsberäkning: Stekfläsk som steks tappar mycket fett och vatten vid stekning. För att få rätta vikt- och näringsvärden kan man i systemet välja speciella ingredienser till exempel "Stekfläsk som knapersteks". Läs mer, klicka på ingrediensen.
Fler recept inom Grönsakssallader ¤
Liknande recept som Maskrossallad med bacon eller Crottin
-
Grönsallad helt enkelt
Tid: 7 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Tomatsallad med rödlök, persilja och balsamvinäger
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sötsur rödlök till maten
Tid: 10 min (+ 30 min) , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Ingefärsdoftande edamame- och äppelsallad
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Maskrossallad med bacon eller Crottin
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Ljummen sallad på mangold, trädgårdsbönor, Västervikssenap och gräddfil
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Johannes Persson
-
Ljummen spenatsallad med russin och mandel
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Tina Nordström
-
Oi Muchim - kryddig koreansk gurksallad
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Bönsallad med tomatvinägrett till mat
Tid: 20 min (+ 12 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Lunchfrämjandet
-
Puntarelle alla romana, klassisk italiensk cikoriasallat
Tid: 20 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan