Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 71

Kcal / portion: 118

GBR (GI) / port: 0
Recept: 709 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 6%
Kolhydrater: 2%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Sparriscikoria skott 2.0 styck 9%
Vitlök 4.0 klyftor 5%
Ansjovisfilé konserv 1.0 förp. 24%
Olivolja extra virgin 0.5 dl 53%
Salt och peppar Äts ej
Tillval:
Vinäger 0%
Kockskolan:
Om cikoriasallat > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (20 min + 1 tim 30 min )
Se film, klicka på "BoccaTC" under bilden ovan.- Puntanelle: Skär skotten i långa tunna strimlor. I filmen tar kocken även med lite av de gröna beskare bladen. Lägg dem i iskallt vatten som gör att långa strimlorna vrider sig vilket är klassiskt för rätten. Ställ in i kylskåpet i 1 timme. Ta ut och låt rinna av ordentligt.
- Dressing: Skala och finhacka vitlök. Tillsätt olja. Hacka ansjovis och tillsätt detta. Rör om med en gaffel och mosa ansjovisen.
- Servera: Blanda sallad med dressing. Smaka av med salt, peppar och vinäger om så önskas. Låt stå en halvtimme för att smakerna skall binda samman. Servera som tillbehör, förrätt eller som enklare måltid.
Kockens kommentar
Puntanelle är klassisk italiensk grönsak vars groddar anses vara en delikatess i Rom enligt detta recept.Sparriscikoria (puntanelle, cicoria catalogna) är en sallatsliknade grönsak. Det är en högväxt ört med många stjälkar som i mitten har en ansamling av stora groddar. Liksom andra cikoriasallater har den bitter, besk smak, vilket särskilt gäller stjälkarna. Groddarna har mildare smak och kan ätas rå. Läs mer, klicka på ingrediensen.
Fler recept inom Grönsakssallader ¤
Liknande recept som Puntarelle alla romana, klassisk italiensk cikoriasallat
-
Grönsallad helt enkelt
Tid: 7 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Tomatsallad med rödlök, persilja och balsamvinäger
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sötsur rödlök till maten
Tid: 10 min (+ 30 min) , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Ingefärsdoftande edamame- och äppelsallad
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Maskrossallad med bacon eller Crottin
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Ljummen sallad på mangold, trädgårdsbönor, Västervikssenap och gräddfil
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Johannes Persson
-
Ljummen spenatsallad med russin och mandel
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Tina Nordström
-
Oi Muchim - kryddig koreansk gurksallad
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Bönsallad med tomatvinägrett till mat
Tid: 20 min (+ 12 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Lunchfrämjandet
-
Puntarelle alla romana, klassisk italiensk cikoriasallat
Tid: 20 min (+ 1 tim 30 min) , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan