(rucola, ruccola, salladsrucola 1. senapskål 2. sandsenap 3. mursenap)
Latin: 1. Eruca versicaria var. sativa, Eruca vesicaria vesicaria 2. Diplotaxis tenuifolia 3. Diplotaxis muralis
rucola 1. garden rocket, arugula, Italian cress 2. wild rocket, perennial wall rocket 3. annual wall-rocket
rucola 1. roquette 2. ? 3, ?
rucola, ruchetta, rughetta, ruca, arugula
Rucola, Rukola, Rauke, Arugula 1. Garten-Senfrauke 2. Schmalblättriger Doppelsame 3. Mauer-Doppelsame
rúcula, rúgola
Rucola är en sallatsliknade grönsak. Det finns tre odlade arter som saluförs som rucola, tillhörande två släkten (Eruka och Diplotaxis) i familj Korsblommiga växter, till vilken även Kålsläktet hör (läs mer > Matbiologi grönsaker). De tre arterna är tämligen lika varandra och används på likartat sätt. Se film, klicka på "Seemingly Forever" under bilden ovan.
Odla: Rucola odlas mest som primörblad. De trivs bäst i sand-lerig jord i soligt läge. Liksom för spenat kan växten ackumulera nitrater till exempel vid felaktig gödsling (se > Odla rucola). Rucola kan även groddas (läs mer > Grodda rucola).
Näring: Rucola innehåller senapsolja som ger bitter smak. Hög halt av jod, glukosinolater, betakaroten och folsyra.
SÅ ANVÄNDS RUCOLA
Det är de späda unga bladen innan stjälkbildning som används. Rå i sallad blandad med andra sallatssorter ger fin smakbrytning. Till detta gärna tomater, mozzarella och någon olivoljedressing. Klassisk som pålägg på pizza straxt efter gräddning eller i pasta. I Apulien södra Italien tillsätts stor mängd finhackad rucola tillsammans med tomatsås i pastarätten cavatiéddi. I Rom blandat med kött i en rätt benämnd straccetti (se dito recept). Allmänt använd hackad som smaksättare i såser, risotto, grytor, pesto med mera och i tillbehör till stekt kött och fisk. Stekt med vitlök i olivolja använd till kokt kallskuren fisk. Rucola kokt i vin är bra för sinnesförvirrade kvinnor om man får tro på Trotula, som är en italiensk skriftsamling på 1100-talet.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-06