Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 203

Kcal / portion: 169

GBR (GI) / port: 1
Recept: 678 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 17%
Fett: 9%
Kolhydrater: 15%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Tonfiskfilé 200.0 gram 41%
Sesamfrön 1.0 msk 8%
Citrongräs hackad 1.0 msk 0%
Chilipulver 1.0 tsk 1%
Matolja (rapsolja) 1.0 msk 18%
Sås:
Teriyakisås } 4.0 msk 17%
Tillbehör:
Wakame torkad } 30.0 gram 11%
Ingefära inlagd (gari) 40.0 gram 5%
Kockskolan:
Om teriyaki > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (12 min )
- Förbered: Blötlägg wakame vatten 10 minuter eller mer. Den sväller kraftigt och blir mörkt grön. Ta upp och krama den lätt i handen. Finhacka citrongräs.
- Skär den i 1,5-centimeter tjocka skivor. Elegantast är triangulära skivor, det vill säga tonfiskbiten är först rektangulärt skuren (6 cm bred och 3 cm hög).
- Pudra fisken försiktigt med chilipulver. Klappa in sesamfrön och hackad citrongräs.
- Stek: Hetta upp matolja i stekpanna på högsta värme. Lägg i fisken när pannan är riktigt het. Stek 10-15 sekunder på var sida. Ta ur fisken ur pannan och låt den kallna så fort som möjligt.
- Skär tonfisken i skivor. Lägg upp portionsvis på tallrikar tillsammans med tång, ingefära och tariyakisås.
Kockens kommentar
Tataki kallas det när man mycket hastigt halstrar en bit fisk eller kött och sedan snabbt kyler ned köttet, så att det fortfarande är rått innuti. Servera som sashimi eller som nigiri det vill säga ovanpå en risboll. Wakame är en slags tång, läs mer > klicka på ingrediensen. Läs mer om teriyaki, klicka på > Om teriyaki. Teriyakisås är enkelt att tillaga själv, klicka på ingrediens > Teriyaki.
Alternativ
Fler recept inom Fiskförrätter
Liknande recept som Tataki tuna - halstrad tonfisk (förrätt)
-
Balsamicogravad laxtoast (förrätt)
Tid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Saltsockrad lax med mango- och papayasalsa (förrätt)
Tid: 30 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Böcklingmousse med gräslökssås i tomat (förrätt)
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Karin Chädström
-
Melon- och avokadosalsa med regnbågsrom (förrätt)
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare:
-
Löjromscheesecake
Tid: 4 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Torchon ”Skog, äng och sjö” (förrätt)
Tid: 20 min (+ 12 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Johannes Persson
-
Klassisk inkokt lax med farmor Almas gurka och dillfraiche (förrätt)
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Fredrik Eriksson *
-
Rödbetsgravad lax med stjärnanis, äpple och senap (förrätt)
Tid: 10 min (+ 10 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Limegravad lax med pepparrotsmousse samt ciabattachips (förrätt)
Tid: 50 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Sashimi - rå fiskrätt (förrätt)
Tid: 6 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan