För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Tataki tuna - halstrad tonfisk (förrätt)

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Tonfiskfilé

200.0 

gram

Sesamfrön

1.0 

msk

Citrongräs hackad

1.0 

msk

Chilipulver

1.0 

tsk

Matolja (rapsolja)

1.0 

msk

 

Sås:

 

Teriyakisås }

4.0 

msk

 

Tillbehör:

 

Wakame torkad }

30.0 

gram

Ingefära inlagd (gari)

40.0 

gram

 

Kockskolan:

 

Om teriyaki >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

A Christmann Riesling

Torrt friskt vitt vin
Pris: 119 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 203

Kcal / portion: 169

GBR (GI) / port: 1

Recept: 678 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 17%

Fett: 9%

Kolhydrater: 15%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 84 gram)

Ingredienser

Visa:

Tonfiskfilé 200.0 gram 41%

Sesamfrön 1.0 msk 8%

Citrongräs hackad 1.0 msk 0%

Chilipulver 1.0 tsk 1%

Matolja (rapsolja) 1.0 msk 18%

 

Sås:

Teriyakisås } 4.0 msk 17%

 

Tillbehör:

Wakame torkad } 30.0 gram 11%

Ingefära inlagd (gari) 40.0 gram 5%

 

Kockskolan:

Om teriyaki > Äts ej

Tillagning (12 min )

  1. Förbered: Blötlägg wakame vatten 10 minuter eller mer. Den sväller kraftigt och blir mörkt grön. Ta upp och krama den lätt i handen. Finhacka citrongräs.
  2. Skär den i 1,5-centimeter tjocka skivor. Elegantast är triangulära skivor, det vill säga tonfiskbiten är först rektangulärt skuren (6 cm bred och 3 cm hög).
  3. Pudra fisken försiktigt  med chilipulver. Klappa in sesamfrön och hackad citrongräs.
  4. Stek: Hetta upp matolja i stekpanna på högsta värme. Lägg i fisken när pannan är riktigt het. Stek 10-15 sekunder på var sida. Ta ur fisken ur pannan och låt den kallna så fort som möjligt.
  5. Skär tonfisken i skivor. Lägg upp portionsvis på tallrikar tillsammans med tång, ingefära och tariyakisås.

Kockens kommentar

Tataki kallas det när man mycket hastigt halstrar en bit fisk eller kött och sedan snabbt kyler ned köttet, så att det fortfarande är rått innuti. Servera som sashimi eller som nigiri det vill säga ovanpå en risboll. Wakame är en slags tång, läs mer > klicka på ingrediensen. Läs mer om teriyaki, klicka på > Om teriyaki. Teriyakisås är enkelt att tillaga själv, klicka på ingrediens > Teriyaki.

Alternativ

Murasaki - japansk sojasås

Skriv in en kommentar.

Fler recept inom Fiskförrätter

Liknande recept som Tataki tuna - halstrad tonfisk (förrätt)