För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Böcklingmousse med gräslökssås i tomat (förrätt)

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 6

Böckling varmrökt

3.0 

st stora

Vatten

1.0 

dl

Fiskfond koncentrerad

0.5 

msk

el. buljongtärning

 

 

Gelatinblad

4.0 

styck

 

Sås:

 

Gräddfil

2.0 

dl

Gräslök

0.5 

knippe

Tomater

3.0 

styck

 

Tillbehör:

 

Hårt bröd

 

 

Matberedare >

 

 

 

Kockskolan:

 

Så röks fisk >

 

 

Om fiskpaté >

 

 

Så skållar man >

 

 

Om mousse >

 

 

Om paté >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 91

Kcal / portion: 122

GBR (GI) / port: 0

Recept: 730 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 6%

Kolhydrater: 2%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 134 gram)

Ingredienser

Visa:

Böckling varmrökt 3.0 st stora 49%

Vatten 1.0 dl 0%

Fiskfond koncentrerad 0.5 msk 3%

el. buljongtärning 0%

Gelatinblad 4.0 styck 3%

 

Sås:

Gräddfil 2.0 dl 38%

Gräslök 0.5 knippe 1%

Tomater 3.0 styck 7%

 

Tillbehör:

Hårt bröd 0%

Matberedare > %

 

Kockskolan:

Så röks fisk > Äts ej

Om fiskpaté > Äts ej

Så skållar man > Äts ej

Om mousse > Äts ej

Om paté > Äts ej

Tillagning (1 tim )

  1. Rensa böcklingen noga.
  2. Blötlägg gelatinblad i kallt vatten.
    Koka upp vattnet med fond.
    Ta upp gelatinbladen och lös upp dem i buljongen. Låt buljongen svalna lite.
  3. Mixa böcklingen i matberedare eller med mixerstav. Tillsätt buljongen. Mixa slätt.
    Låt moussen stelna i kylskåp (30 minuter +).
  4. Blanda gräddfil med hackad gräslök.
    Skålla tomaterna (ej nödvändigt).
    Halvera tomater och gröp ur innanmätet.
    Fyll tomathalvorna med gräddfilssås.
  5. Forma moussen med två varma mat­skedar.
    Skölj dem ibland i varmt vatten.
    Lägg upp på tallrikar.

Kockens kommentar

Skålla tomater: Koka upp vatten. Lägg ner tomaterna i 5-10 sekunder. Ta upp och skölj i kallt vatten. Skala dem.

Karin Chädström, född 1925 i Småland, var en känd kallskänka i Stockholm från 1945 till 1990. Hon arbetade i tur och ordning på Berns Salonger, Stadshuskällaren, Carlton Hotel, Riche, Appolonia Hotel, Operakällaren, Hasselbacken och Källaren Diana.

Skriv in en kommentar.

Fler recept inom Fiskförrätter

Liknande recept som Böcklingmousse med gräslökssås i tomat (förrätt)