Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 163

Kcal / portion: 238

GBR (GI) / port: 0
Recept: 1430 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 12%
Fett: 13%
Kolhydrater: 1%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Ägg 8.0 st stora 40%
Lax kallrökt 200.0 gram 29%
Nässlor förvällda 2.0 dl 4%
Dill 1.0 dl 1%
Gräslök finhackad 3.0 msk 0%
Smör osaltat 50.0 gram 25%
Kock: Johannes Persson
Uppdragsgivare: Altia
Tillagning (20 min + 12 tim )
- Sänk ägg i kokande vatten. Låt koka i nio minuter. Spola äggen kalla. Skala och hacka grovt. Lägg i en vid, rymlig bunke.
- Hacka lax något finare än äggen. Blanda försiktigt ner laxen med äggen. Lägg nässlor, dill och gräslök i en annan bunke.
- Bryn smör tills det är gyllene och doftar nötigt. Låt svalna i två minuter. Sila sedan det varma smöret över örterna. Blanda snabbt runt. Tillsätt i ägg- och laxblandningen. Smaka av med salt och vitpeppar.
- Dra ut 40 cm plastfilm på arbetsbänken. Fördela äggblandningen jämnt i nederkanten på plasten. Tänk på att lämna fem centimeter tom från kanten på varje sida, så att rullningen underlättas. Vik plasten i nederkanten över äggblandningen och rulla ihop till en jämn, fin rulle. Nyp åt kanterna och rulla ihop dem så att rullen styvnar. Tänk smällkaramell!
- Låt mogna i kyl över natten. Skär rullen med plasten på med vass kniv i lämpliga munsbitar. Ta av plasten och servera.
Kockens kommentar
Dryckesrekommendation: Hallands Fläder. Sötman och blommigheten i Hallands Fläder bryter av bra mot fetman i den rökta laxen och blir en härlig kontrast till den milda järnigheten i nässlorna.Fler recept inom Fiskförrätter
Liknande recept som Torchon ”Skog, äng och sjö” (förrätt)
-
Balsamicogravad laxtoast (förrätt)
Tid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Saltsockrad lax med mango- och papayasalsa (förrätt)
Tid: 30 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Böcklingmousse med gräslökssås i tomat (förrätt)
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Karin Chädström
-
Melon- och avokadosalsa med regnbågsrom (förrätt)
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare:
-
Löjromscheesecake
Tid: 4 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Torchon ”Skog, äng och sjö” (förrätt)
Tid: 20 min (+ 12 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Johannes Persson
-
Klassisk inkokt lax med farmor Almas gurka och dillfraiche (förrätt)
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Fredrik Eriksson *
-
Rödbetsgravad lax med stjärnanis, äpple och senap (förrätt)
Tid: 10 min (+ 10 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Limegravad lax med pepparrotsmousse samt ciabattachips (förrätt)
Tid: 50 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Sashimi - rå fiskrätt (förrätt)
Tid: 6 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan