Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 152

Kcal / portion: 206

GBR (GI) / port: 0
Recept: 1648 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 12%
Kolhydrater: 2%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Laxfilé färsk 500.0 gram 55%
Lag:
Citron juice+fruktkött 0.5 styck Äts ej
Dillstjälkar 1.0 knippe Äts ej
Vatten till lag 10.0 dl Äts ej
Salt 2.0 tsk Äts ej
Ättiksgurka:
Gurka 1.0 styck 3%
Ättika 12% 0.5 dl Äts ej
Strösocker 1.0 dl Äts ej
Vatten 1.0 dl Äts ej
Dill 0.2 knippe 0%
Persilja 0.3 knippe 0%
Dillfraiche:
Creme fraiche 2.0 dl 39%
Dill 1.0 knippe 1%
Honung 1.0 tsk 1%
Kock: Fredrik Eriksson *
Uppdragsgivare: Altia
Tillagning (30 min + 2 tim )
- Lag: Skiva citronen och koka upp lagingredienserna. Låt koka i 3 minuter. Sila bort citron och dill.
- Lax: Skär laxen i 2x2 cm stora tärningar.
Lägg dem i kastrullen och häll tillbaka lagen.
Lägg på ett lock och låt koka upp.
Dra av kastrullen från spisen.
Låt det efterdra i kastrullen i ca 1 timme.
Ställ in i kylen och låt laxen bli kall. - Gurka: Skala gurkan randig, dvs låt hälften av skalet vara kvar. Skiva den tunt.
Blanda ättika, socker och vatten. Lägg i gurkan.
Finhacka dill och persilja. Strö den över.
Dra några varv med pepparkvarn över.
Ställ in i kylen och i ett par timmar. - Dillfraiche: Finhacka dill. Blanda alla ingredienserna. Vispa upp den till fin konsistens.
Kockens kommentar
Självklart går det bra att använda dillblad till laxlagen, men som den mästerkock Fredrik är, tar han tillvara alla råvaror och stälkarna innehåller mycket arom. Detta är en klassiker som alltid tar plats på mitt påskbord hemma, säger Fredrik Eriksson som är krögare på Långbro Värdhus, men kanske mer känd som TV-kock.
Fler recept inom Fiskförrätter
Liknande recept som Klassisk inkokt lax med farmor Almas gurka och dillfraiche (förrätt)
-
Balsamicogravad laxtoast (förrätt)
Tid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Saltsockrad lax med mango- och papayasalsa (förrätt)
Tid: 30 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Böcklingmousse med gräslökssås i tomat (förrätt)
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Karin Chädström
-
Melon- och avokadosalsa med regnbågsrom (förrätt)
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare:
-
Löjromscheesecake
Tid: 4 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Torchon ”Skog, äng och sjö” (förrätt)
Tid: 20 min (+ 12 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Johannes Persson
-
Klassisk inkokt lax med farmor Almas gurka och dillfraiche (förrätt)
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Fredrik Eriksson *
-
Rödbetsgravad lax med stjärnanis, äpple och senap (förrätt)
Tid: 10 min (+ 10 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Limegravad lax med pepparrotsmousse samt ciabattachips (förrätt)
Tid: 50 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Rent-a-Chef
-
Sashimi - rå fiskrätt (förrätt)
Tid: 6 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan