Klassisk inkokt lax med farmor Almas gurka och dillfraiche (förrätt)

Foto: Spisa.nu ¤

Klassisk inkokt lax med farmor Almas gurka och dillfraiche (förrätt)

Lägg till ingredienser

Antal små förrätter: 8

Laxfilé färsk

500.0 

gram

 

Lag:

 

Citron juice+fruktkött

0.5 

styck

Dillstjälkar

1.0 

knippe

Vatten till lag

10.0 

dl

Salt

2.0 

tsk

 

Ättiksgurka:

 

Gurka

1.0 

styck

Ättika 12%

0.5 

dl

Strösocker

1.0 

dl

Vatten

1.0 

dl

Dill

0.2 

knippe

Persilja

0.3 

knippe

Vitpeppar nymald

 

 

 

Dillfraiche:

 

Creme fraiche

2.0 

dl

Dill

1.0 

knippe

Honung

1.0 

tsk

Salt och peppar

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Kronenbourg 1664 Blanc

Ljust veteöl
Pris: 14 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 152

Kcal / portion: 206

GBR (GI) / port: 0

Recept: 1648 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 12%

Kolhydrater: 2%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 135 gram)

Ingredienser

Visa:

Laxfilé färsk 500.0 gram 55%

 

Lag:

Citron juice+fruktkött 0.5 styck Äts ej

Dillstjälkar 1.0 knippe Äts ej

Vatten till lag 10.0 dl Äts ej

Salt 2.0 tsk Äts ej

 

Ättiksgurka:

Gurka 1.0 styck 3%

Ättika 12% 0.5 dl Äts ej

Strösocker 1.0 dl Äts ej

Vatten 1.0 dl Äts ej

Dill 0.2 knippe 0%

Persilja 0.3 knippe 0%

Vitpeppar nymald 0%

 

Dillfraiche:

Creme fraiche 2.0 dl 39%

Dill 1.0 knippe 1%

Honung 1.0 tsk 1%

Salt och peppar 0%

Kock: Fredrik Eriksson *

Uppdragsgivare: Altia

Tillagning (30 min + 2 tim )

  1. Lag: Skiva citronen och koka upp lagingredienserna. Låt koka i 3 minuter. Sila bort citron och dill.
  2. Lax: Skär laxen i 2x2 cm stora tärningar.
    Lägg dem i kastrullen och häll tillbaka lagen.
    Lägg på ett lock och låt koka upp.
    Dra av kastrullen från spisen.
    Låt det efterdra i kastrullen i ca 1 timme.
    Ställ in i kylen och låt laxen bli kall.
  3. Gurka: Skala gurkan randig, dvs låt hälften av skalet vara kvar. Skiva den tunt.
    Blanda ättika, socker och vatten. Lägg i gurkan.
    Finhacka dill och persilja. Strö den över.
    Dra några varv med pepparkvarn över.
    Ställ in i kylen och i ett par timmar.
  4. Dillfraiche: Finhacka dill. Blanda alla ingredienserna. Vispa upp den till fin konsistens.

Kockens kommentar

Självklart går det bra att använda dillblad till laxlagen, men som den mästerkock Fredrik är, tar han tillvara alla råvaror och stälkarna innehåller mycket arom. Detta är en klassiker som alltid tar plats på mitt påskbord hemma, säger Fredrik Eriksson som är krögare på Långbro Värdhus, men kanske mer känd som TV-kock.

Fler recept inom Fiskförrätter

Liknande recept som Klassisk inkokt lax med farmor Almas gurka och dillfraiche (förrätt)