Murasaki - japansk sojasås

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Murasaki - japansk sojasås

Lägg till ingredienser

Ger antal dl: 5

Sojasås japansk

2.5 

dl

Mirin

0.5 

dl

Sake

2.0 

msk

Kombu havstång }

6.0 

cm

 

Tillval:

 

Tamarisoja }

0.5 

dl

 

Tillbehör:

 

Burk (glas) med lock

 

 

 

Kockskolan:

 

Sås till kokt fisk >

 

 

Sås till stekt fisk >

 

 

Sås till skaldjur >

 

 

Sås till ljust kött, fågel>

 

 

Sås till grönsaker, ägg >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 79

Kcal / portion: 73

GBR (GI) / port: 1

Recept: 363 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 0%

Kolhydrater: 11%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 92 gram)

Ingredienser

Visa:

Sojasås japansk 2.5 dl 47%

Mirin 0.5 dl 23%

Sake 2.0 msk 10%

Kombu havstång } 6.0 cm 10%

 

Tillval:

Tamarisoja } 0.5 dl 9%

 

Tillbehör:

Burk (glas) med lock %

 

Kockskolan:

Sås till kokt fisk > Äts ej

Sås till stekt fisk > Äts ej

Sås till skaldjur > Äts ej

Sås till ljust kött, fågel> Äts ej

Sås till grönsaker, ägg > Äts ej

Tillagning (7 min )

  1. Skär kombun i centimeterstora bitar.
  2. Blanda ingredienserna i en glasburk med lock och ställ in i kylskåp.
  3. Låt stå i en månad eller i ett år. Smaken blir bättre med tiden.
  4. Snabbvarianten: För att slippa vänta i en månad eller mer, kan man fuska genom att koka upp såsen och låta den sjuda i några minuter. Sila den genom finmaskig sil(-duk) och låt svalna.

Kockens kommentar

Passar till allehanda japansk och koreansk mat.

Fler recept inom Asiatiska såser

Liknande recept som Murasaki - japansk sojasås