Laksa, peranakansk-asiatisk kryddig soppa

Laksa, peranakansk-asiatisk kryddig soppa

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Äggnudlar torkad

200.0 

gram

el. risnudlar

 

 

Rödlök

1.5 

st små

Lime färskpressad

1.0 

styck

Ingefära färsk

1.5 

cm

Babyspenat

100.0 

gram

Kycklingfilé (Kronfågel)

300.0 

gram

Vitlök torkad

2.0 

klyftor

Currypasta röd }

2.5 

msk

Kokosmjölk (-dryck)

4.0 

dl

Vatten

6.5 

dl

Hönsbuljongtärning

1.0 

styck

Matolja till stekning

2.0 

msk

 

Tillbehör:

 

Chilifrukt röd

 

 

Thaibasilika

 

 

 

Garnering:

 

Citrongräs

 

 

 

Kockskolan:

 

Om nudlar >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 113

Kcal / portion: 551

GBR (GI) / port: 2

Recept: 2204 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 6%

Kolhydrater: 9%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 489 gram)

Ingredienser

Visa:

Äggnudlar torkad 200.0 gram 35%

el. risnudlar 0%

Rödlök 1.5 st små 4%

Lime färskpressad 1.0 styck 1%

Ingefära färsk 1.5 cm 1%

Babyspenat 100.0 gram 1%

Kycklingfilé (Kronfågel) 300.0 gram 14%

Vitlök torkad 2.0 klyftor 1%

Currypasta röd } 2.5 msk 2%

Kokosmjölk (-dryck) 4.0 dl 31%

Vatten 6.5 dl 0%

Hönsbuljongtärning 1.0 styck 1%

Matolja till stekning 2.0 msk 11%

 

Tillbehör:

Chilifrukt röd 0%

Thaibasilika 0%

 

Garnering:

Citrongräs 0%

 

Kockskolan:

Om nudlar > Äts ej

Skapat av: Kronfågel

Tillagning (25 min )

  1. Tvätta lime noga. Skär lök, halv lime och ingefära i mycket tunna skivor, eventuellt med osthyvel. Dela kycklingfiléer på längden och skär i tunna skivor.
  2. Koka nudlar knappt klara. Låt dem rinna av och svalna. Fördela nudlar, gärna i något mindre bitar (lättare att äta), lök, lime och spenat i stora soppskålar.
  3. Fräs pressad vitlök och ingefära i olja. Tillsätt currypasta som får fräsa samman i ett par minuter. Späd med kokosmjölk lite i taget under omrörning, sedan vatten med buljongtärning. Låt allt puttra samman i ett par minuter.
  4. Tillsätt saft från den andra halvan lime. Lägg i kycklingskivorna och låt sjuda tills de är klara 5-7 minuter. Häll den heta kycklingsoppan över nudlar och grönsaker.
  5. För de modiga: Ansa och kärna ur chilifrukt. Skär i små strimlor och tillsätt soppan tillsammans med basilika. Garnera med citrongräs i strimlor. Smaklig måltid!

Kockens kommentar

Laksa är en populär kryddig nudelsoppa i det peranakanska köket. Peranakan-kineser är ättlingar till kinesiska invandrare i den indonesiska övärlden under kolonialtiden på sent 1600 och 1700-tal. I originalet används risnudlar. Alternativt till kyckling kan fisk eller skaldjur ingå. Ingefäran kan ersättas med lika stor mängd galangarot.

Fler recept inom Fågelsoppa

Liknande recept som Laksa, peranakansk-asiatisk kryddig soppa