
Laksa, peranakansk-asiatisk kryddig soppa
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 113

Kcal / portion: 551

GBR (GI) / port: 2
Recept: 2204 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 6%
Kolhydrater: 9%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Äggnudlar torkad 200.0 gram 35%
Rödlök 1.5 st små 4%
Lime färskpressad 1.0 styck 1%
Ingefära färsk 1.5 cm 1%
Babyspenat 100.0 gram 1%
Kycklingfilé (Kronfågel) 300.0 gram 14%
Vitlök torkad 2.0 klyftor 1%
Currypasta röd } 2.5 msk 2%
Kokosmjölk (-dryck) 4.0 dl 31%
Vatten 6.5 dl 0%
Hönsbuljongtärning 1.0 styck 1%
Matolja till stekning 2.0 msk 11%
Tillbehör:
Thaibasilika 0%
Garnering:
Citrongräs 0%
Kockskolan:
Om nudlar > Äts ej
Skapat av: Kronfågel
Tillagning (25 min )
- Tvätta lime noga. Skär lök, halv lime och ingefära i mycket tunna skivor, eventuellt med osthyvel. Dela kycklingfiléer på längden och skär i tunna skivor.
- Koka nudlar knappt klara. Låt dem rinna av och svalna. Fördela nudlar, gärna i något mindre bitar (lättare att äta), lök, lime och spenat i stora soppskålar.
- Fräs pressad vitlök och ingefära i olja. Tillsätt currypasta som får fräsa samman i ett par minuter. Späd med kokosmjölk lite i taget under omrörning, sedan vatten med buljongtärning. Låt allt puttra samman i ett par minuter.
- Tillsätt saft från den andra halvan lime. Lägg i kycklingskivorna och låt sjuda tills de är klara 5-7 minuter. Häll den heta kycklingsoppan över nudlar och grönsaker.
- För de modiga: Ansa och kärna ur chilifrukt. Skär i små strimlor och tillsätt soppan tillsammans med basilika. Garnera med citrongräs i strimlor. Smaklig måltid!
Kockens kommentar
Laksa är en populär kryddig nudelsoppa i det peranakanska köket. Peranakan-kineser är ättlingar till kinesiska invandrare i den indonesiska övärlden under kolonialtiden på sent 1600 och 1700-tal. I originalet används risnudlar. Alternativt till kyckling kan fisk eller skaldjur ingå. Ingefäran kan ersättas med lika stor mängd galangarot.Fler recept inom Fågelsoppa
Liknande recept som Laksa, peranakansk-asiatisk kryddig soppa
-
Snabb kycklingsoppa
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kycklingsoppa med curry och cocosmjölk
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Asiatisk svamp- och kycklingsoppa
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Thaikycklingsoppa
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Laksa, peranakansk-asiatisk kryddig soppa
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kronfågel
-
Kycklingsoppa med sparris, mynta och chili
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Wokad sammetslen majssoppa med kyckling
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Thailändsk kycklingsoppa med nötsmak
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Krämig viltfågelsoppa av köttrester
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Majssoppa med grillad kyckling
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: