Feijoada brasileira, klassisk brasiliansk svart böngryta

Foto: Film: Churrasqueadas, feijoada

Feijoada brasileira, klassisk brasiliansk svart böngryta

Lägg till ingredienser

Portioner: 6

Svarta bönor torra

500.0 

gram

eller

6.0 

dl

Fläskkött

200.0 

gram

Citron juicen av

1.0 

styck

Vitlök

5.0 

klyftor

Kassler

200.0 

gram

Chorizokorv klassisk

100.0 

gram

Paio, rökt korv

100.0 

gram

eller

2.0 

gram

Medvurst rökt

 

 

Gul lök

2.0 

styck

Stekfläsk

100.0 

gram

Lagerblad

2.0 

blad

Vatten

10.0 

dl

 

Sallad:

 

Grönkål färsk ansad

200.0 

gram

Vitlök

2.0 

klyftor

Olivolja

2.0 

msk

 

Vinägrett:

 

Gul lök

1.0 

styck

Tomater

3.0 

styck

Vinäger

3.0 

msk

Olivolja

3.0 

msk

 

Tillbehör:

 

Ris

3.0 

dl

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 118

Kcal / portion: 861

GBR (GI) / port: 6

Recept: 5168 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 5%

Kolhydrater: 11%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 727 gram)

Ingredienser

Visa:

Svarta bönor torra 500.0 gram 31%

eller 6.0 dl %

Fläskkött 200.0 gram 6%

Citron juicen av 1.0 styck 0%

Vitlök 5.0 klyftor 1%

Kassler 200.0 gram 4%

Chorizokorv klassisk 100.0 gram 9%

Paio, rökt korv 100.0 gram 7%

eller 2.0 gram %

Medvurst rökt 0%

Gul lök 2.0 styck 2%

Stekfläsk 100.0 gram 7%

Lagerblad 2.0 blad 0%

Vatten 10.0 dl 0%

 

Sallad:

Grönkål färsk ansad 200.0 gram 2%

Vitlök 2.0 klyftor 0%

Olivolja 2.0 msk 4%

 

Vinägrett:

Gul lök 1.0 styck 1%

Tomater 3.0 styck 1%

Vinäger 3.0 msk 0%

Olivolja 3.0 msk 7%

 

Tillbehör:

Ris 3.0 dl 17%

Tillagning (1 tim + 10 tim )

Se film, klicka på "Churraqueadas" under bilden ovan. Filmreceptet är inte identiskt med detta recept.

  1. Blötlägg bönorna över natt. Häll bort sköljvattnet. 
  2. Skär fläskkött i bitar. Lägg i en skål och pressa i citron och vitlök. Rör om. Låt stå och marinera i väntan på tillagning.
  3. Skiva kassler och korv. Tärna stekfläsket. Skala och hacka lök.
  4. Stek fläsk och lök på medel värme i en stor gryta (stekkastrull) så att löken mjuknar utan att brännas. Tillsätt fläskköttbitarna (utan marinad) och låt köttet få lite stekyta. 
  5. Tillsätt marinaden, korv och kassler. Låt steka på medelvärme i 5 minuter utan att brännas vid. Koka upp vatten separat.
  6. Gryta: Tillsätt bönor och lagerblad. Häll på hett vatten så mycket att alla ingredienser täcks. Låt koka i en ½-timme eller längre tills bönorna är mjuka utan att falla sönder. Rör om emellanåt.
  7. Tillbehör: Koka ris enligt anvisning på paketet.
  8. Vinägrättsalsa: Skala och finhacka lök och tomater. Blanda med vinäger, olja och lite salt.
  9. Couve manteiga (sallad): Repa (dra) av bladen från kålstammen och finstrimla. Skala vitlök. Lättstek vitlöken mjuk i stekpanna med olja på medelvärme i en minut utan att bränna. Tillsätt kål. Låt steka i tre minuter under omrörning. Smaka av med salt. Ta av från värmen.
  10. Servera köttet med ris, sallad och vinägrett.

Kockens kommentar

Feijoada (port. = böngryta) är Brasiliens nationalrätt, en böngryta på svarta bönor med fläskkött och korv. Det finns olika varianter (se filmen). Serveras oftast med ris och couve-manteiga ("smörkål"). Den svarta bönan är sortvariant av trädgårdsböna kallad black turtle bean ("sköldpadd­sböna"). Läs mer, klicka på ingrediensen. 

Fler recept inom Fläskgryta, kokt, bräserat fläsk

Liknande recept som Feijoada brasileira, klassisk brasiliansk svart böngryta