Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 118

Kcal / portion: 861

GBR (GI) / port: 6
Recept: 5168 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 5%
Kolhydrater: 11%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Svarta bönor torra 500.0 gram 31%
eller 6.0 dl %
Fläskkött 200.0 gram 6%
Citron juicen av 1.0 styck 0%
Vitlök 5.0 klyftor 1%
Kassler 200.0 gram 4%
Chorizokorv klassisk 100.0 gram 9%
Paio, rökt korv 100.0 gram 7%
eller 2.0 gram %
Gul lök 2.0 styck 2%
Stekfläsk 100.0 gram 7%
Lagerblad 2.0 blad 0%
Vatten 10.0 dl 0%
Sallad:
Grönkål färsk ansad 200.0 gram 2%
Vitlök 2.0 klyftor 0%
Olivolja 2.0 msk 4%
Vinägrett:
Gul lök 1.0 styck 1%
Tomater 3.0 styck 1%
Vinäger 3.0 msk 0%
Olivolja 3.0 msk 7%
Tillbehör:
Ris 3.0 dl 17%
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim + 10 tim )
Se film, klicka på "Churraqueadas" under bilden ovan. Filmreceptet är inte identiskt med detta recept.- Blötlägg bönorna över natt. Häll bort sköljvattnet.
- Skär fläskkött i bitar. Lägg i en skål och pressa i citron och vitlök. Rör om. Låt stå och marinera i väntan på tillagning.
- Skiva kassler och korv. Tärna stekfläsket. Skala och hacka lök.
- Stek fläsk och lök på medel värme i en stor gryta (stekkastrull) så att löken mjuknar utan att brännas. Tillsätt fläskköttbitarna (utan marinad) och låt köttet få lite stekyta.
- Tillsätt marinaden, korv och kassler. Låt steka på medelvärme i 5 minuter utan att brännas vid. Koka upp vatten separat.
- Gryta: Tillsätt bönor och lagerblad. Häll på hett vatten så mycket att alla ingredienser täcks. Låt koka i en ½-timme eller längre tills bönorna är mjuka utan att falla sönder. Rör om emellanåt.
- Tillbehör: Koka ris enligt anvisning på paketet.
- Vinägrättsalsa: Skala och finhacka lök och tomater. Blanda med vinäger, olja och lite salt.
- Couve manteiga (sallad): Repa (dra) av bladen från kålstammen och finstrimla. Skala vitlök. Lättstek vitlöken mjuk i stekpanna med olja på medelvärme i en minut utan att bränna. Tillsätt kål. Låt steka i tre minuter under omrörning. Smaka av med salt. Ta av från värmen.
- Servera köttet med ris, sallad och vinägrett.
Kockens kommentar
Feijoada (port. = böngryta) är Brasiliens nationalrätt, en böngryta på svarta bönor med fläskkött och korv. Det finns olika varianter (se filmen). Serveras oftast med ris och couve-manteiga ("smörkål"). Den svarta bönan är sortvariant av trädgårdsböna kallad black turtle bean ("sköldpaddsböna"). Läs mer, klicka på ingrediensen.Fler recept inom Fläskgryta, kokt, bräserat fläsk
Liknande recept som Feijoada brasileira, klassisk brasiliansk svart böngryta
-
Bräserad hel fläskkarré
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad bogbladsstek
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad griskind med polenta och salsa verde
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Gryta på skinka
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Gryta på skinka med palsternacka, äpple och kål
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Het och vild gryta med svenskt griskött
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Feijoada brasileira, klassisk brasiliansk svart böngryta
Tid: 1 tim (+ 10 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Hochepot, Hodge-podge, hotchpotch, klassisk köttgryta med lite av varje
Tid: 45 min (+ 3 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad fläskytterfilé (urbenad kotlett)
Tid: 1 tim 30 min (+ 10 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Carina Brydlings gryta
Tid: 3 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Carina Brydling