Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 98

Kcal / portion: 684

GBR (GI) / port: 5
Recept: 2736 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 4%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Bogbladsstek utan ben 600.0 gram 30%
Margarin flytande 80% 2.0 msk 7%
Palsternacka 2.0 styck 5%
Chilifrukt röd 1.0 styck 0%
Gul lök 1.5 styck 3%
Viltfond koncentrerad 2.0 msk 2%
Kantarellfond konc. } 2.0 msk 1%
Vatten 6.0 dl 0%
Enbär } 8.0 styck 0%
Rödvin 2.0 dl 6%
Vitlökspeppar 1.0 tsk 0%
Paprikapulver 1.0 tsk 0%
Persilja grovhackad 0.5 dl 0%
Majsstärkelse 2.0 msk 2%
Äpple utan skal 4.0 styck 9%
Tillbehör:
Potatis 750.0 gram 18%
Kantareller färska 2.0 dl 0%
Smör till stekning 1.0 msk 4%
Salt 0%
Lingon 0.5 dl 1%
Creme fraiche 1.0 dl 12%
Kockskolan:
Så lagas fläskbog > Äts ej
Skapat av: Svenskt kött
Tillagning (1 tim 30 min )
- Skär grisbog i 2 cm tärningar. Tärna palsternacka i lika stora bitar. Finhacka chili. Skala och hacka lök. Hacka persilja. Skala och tärna äpplen. Skär kantareller i bitar.
- Krydda köttet med salt och peppar. Bryn i matfett i en gryta. Tillsätt palsternackor, chili, lök, buljong, vatten, enbär och vin. Koka upp. Sänk värmen. Sjud cirka 45 minuter tills köttet är mört.
- Koka potatis.
- Sätt ugnen på 150°C. Rosta 1/4 äpplena i ugnen tills det får en gyllenbrun färg.
- Krydda grytan med vitlökspulver, paprikapulver och hälften av persiljan. Red med majsstärkelse utrörd i vatten. Tillsätt resten av äpplena.
- Stek kantarellerna i smör. Salta. Lägg över i grytan. Sjud 5 minuter.
- Garnera med lingon, rostade äpplen och resterande persilja. Servera med crème fraiche och potatis.
Kockens kommentar
Detta är Segrarreceptet i tävlingen Smarta Kocken 2005. Bogbladsstek är fläskbog utan svål och fettkappa. Köttet behöver lång tillagningstid för att bli mört. Läs mer > Så lagas fläskbog.Fler recept inom Fläskgryta, kokt, bräserat fläsk
Liknande recept som Het och vild gryta med svenskt griskött
-
Bräserad hel fläskkarré
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad bogbladsstek
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad griskind med polenta och salsa verde
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Gryta på skinka
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Gryta på skinka med palsternacka, äpple och kål
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Het och vild gryta med svenskt griskött
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Feijoada brasileira, klassisk brasiliansk svart böngryta
Tid: 1 tim (+ 10 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Hochepot, Hodge-podge, hotchpotch, klassisk köttgryta med lite av varje
Tid: 45 min (+ 3 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad fläskytterfilé (urbenad kotlett)
Tid: 1 tim 30 min (+ 10 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Carina Brydlings gryta
Tid: 3 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Carina Brydling