Het och vild gryta med svenskt griskött

Foto: Arne Adler

Het och vild gryta med svenskt griskött

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Bogbladsstek utan ben

600.0 

gram

Margarin flytande 80%

2.0 

msk

Palsternacka

2.0 

styck

Chilifrukt röd

1.0 

styck

Gul lök

1.5 

styck

Viltfond koncentrerad

2.0 

msk

Kantarellfond konc. }

2.0 

msk

Vatten

6.0 

dl

Enbär }

8.0 

styck

Rödvin

2.0 

dl

Vitlökspeppar

1.0 

tsk

Paprikapulver

1.0 

tsk

Persilja grovhackad

0.5 

dl

Majsstärkelse

2.0 

msk

Äpple utan skal

4.0 

styck

 

Tillbehör:

 

Potatis

750.0 

gram

helst mandelpotatis

 

 

Kantareller färska

2.0 

dl

Smör till stekning

1.0 

msk

Salt

 

 

Lingon

0.5 

dl

Creme fraiche

1.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Så lagas fläskbog >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 98

Kcal / portion: 684

GBR (GI) / port: 5

Recept: 2736 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 4%

Kolhydrater: 8%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 696 gram)

Ingredienser

Visa:

Bogbladsstek utan ben 600.0 gram 30%

Margarin flytande 80% 2.0 msk 7%

Palsternacka 2.0 styck 5%

Chilifrukt röd 1.0 styck 0%

Gul lök 1.5 styck 3%

Viltfond koncentrerad 2.0 msk 2%

Kantarellfond konc. } 2.0 msk 1%

Vatten 6.0 dl 0%

Enbär } 8.0 styck 0%

Rödvin 2.0 dl 6%

Vitlökspeppar 1.0 tsk 0%

Paprikapulver 1.0 tsk 0%

Persilja grovhackad 0.5 dl 0%

Majsstärkelse 2.0 msk 2%

Äpple utan skal 4.0 styck 9%

 

Tillbehör:

Potatis 750.0 gram 18%

helst mandelpotatis 0%

Kantareller färska 2.0 dl 0%

Smör till stekning 1.0 msk 4%

Salt 0%

Lingon 0.5 dl 1%

Creme fraiche 1.0 dl 12%

 

Kockskolan:

Så lagas fläskbog > Äts ej

Tillagning (1 tim 30 min )

  1. Skär grisbog i 2 cm tärningar. Tärna palsternacka i lika stora bitar. Finhacka chili. Skala och hacka lök. Hacka persilja. Skala och tärna äpplen. Skär kantareller i bitar.
  2. Krydda köttet med salt och peppar. Bryn i matfett i en gryta. Tillsätt palsternackor, chili, lök, buljong, vatten, enbär och vin. Koka upp. Sänk värmen. Sjud cirka 45 minuter tills köttet är mört.
  3. Koka potatis.
  4. Sätt ugnen på 150°C. Rosta 1/4 äpplena i ugnen tills det får en gyllenbrun färg.
  5. Krydda grytan med vitlökspulver, paprikapulver och hälften av persiljan. Red med majsstärkelse utrörd i vatten. Tillsätt resten av äpplena.
  6. Stek kantarellerna i smör. Salta. Lägg över i grytan. Sjud 5 minuter.
  7. Garnera med lingon, rostade äpplen och resterande persilja. Servera med crème fraiche och potatis.

Kockens kommentar

Detta är Segrarreceptet i tävlingen Smarta Kocken 2005. Bogbladsstek är fläskbog utan svål och fettkappa. Köttet behöver lång tillagningstid för att bli mört. Läs mer > Så lagas fläskbog.

Fler recept inom Fläskgryta, kokt, bräserat fläsk

Liknande recept som Het och vild gryta med svenskt griskött