Bräserad bogbladsstek

Foto: Robert Khoury

Bräserad bogbladsstek

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Bogbladsstek m. ben

1800.0 

gram

Matolja till stekning

1.0 

msk

 

Smaksättare:

 

Morot

1.0 

styck

Gul lök

1.0 

styck

Blekselleri

1.0 

stjälk

Lagerblad

3.0 

blad

 

Kockskolan:

 

Så lagas fläskbog >

 

 

Så avfettar man >

 

 

Så reds sås >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 226

Kcal / portion: 338

GBR (GI) / port: 0

Recept: 1352 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 28%

Fett: 13%

Kolhydrater: 0%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 150 gram)

Ingredienser

Visa:

Bogbladsstek m. ben 1800.0 gram 91%

Matolja till stekning 1.0 msk 9%

 

Smaksättare:

Morot 1.0 styck Äts ej

Gul lök 1.0 styck Äts ej

Blekselleri 1.0 stjälk Äts ej

Lagerblad 3.0 blad Äts ej

 

Kockskolan:

Så lagas fläskbog > Äts ej

Så avfettar man > Äts ej

Så reds sås > Äts ej

Skapat av: kryddan

Kock: Kockskolan

Uppdragsgivare: Kunskapskokboken

Tillagning

Se film, klicka på "Robert Khoury" under bilden.

  1. Kött: Bogbladsstek är fläskbog utan svål och fettkappa. Hel fläskstek kan användas (som i filmen), men äts knappast (se kommentar). Urbenad bogbladsstek kan användas, men måste då bindas ihop.
  2. Smaksättare: Krydda köttet runt om med salt och andra kryddor enligt eget önskemål. I filmen späckas köttet med vitlök. Skär morot, lök och blekselleri i mindre bitar.
  3. Bräsera: Stek köttet i olja runtom i stor stek­kastrull. Tillsätt vatten till 1/3-del av kötthöjden, tillsätt smaksättare. I filmen 1/3 av calvados och 2/3 av vatten. Låt sjuda på svag värme tills mört och kärntemperatur 80°C. Det tar 2-3 timmar.
  4. I filmen ställs grytan först in i het ugn (260°C) i en timme. Därefter tillsätts vätska och grytan ställs tillbaka i ugn 125°C i 4-5 timmar.
  5. Sås: Sila såsen och skumma av fett (skeda bort ytfett). Smaka av. Koka ner om den är för tjock, eller tillsätt stärkelsemjöl om den är för tunn. 

Kockens kommentar

Bogbladsstek är fläskbog utan svål och fettkappa. Ben utgör cirka hälften av vikten. Hel fläskstek kan användas som i filmen. Svålen kryddas där med socker och annat i avsikt att svålen skall ätas och sätts in i het ugn för att bli lite knaprig. Knappast rekommendabelt, kappan blir med detta tillagnings­sätt mer fettdrypande än knaprig. Önskas knaperstekt svål se recept > Fläskbog med knaperstekt svål via länk nedan.

Passar till

Fläskbog med knaperstekt svål

Fler recept inom Fläskgryta, kokt, bräserat fläsk

Liknande recept som Bräserad bogbladsstek