Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 226

Kcal / portion: 338

GBR (GI) / port: 0
Recept: 1352 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 28%
Fett: 13%
Kolhydrater: 0%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Bogbladsstek m. ben 1800.0 gram 91%
Matolja till stekning 1.0 msk 9%
Smaksättare:
Morot 1.0 styck Äts ej
Gul lök 1.0 styck Äts ej
Blekselleri 1.0 stjälk Äts ej
Lagerblad 3.0 blad Äts ej
Kockskolan:
Så lagas fläskbog > Äts ej
Så avfettar man > Äts ej
Så reds sås > Äts ej
Skapat av: kryddan
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning
Se film, klicka på "Robert Khoury" under bilden.
- Kött: Bogbladsstek är fläskbog utan svål och fettkappa. Hel fläskstek kan användas (som i filmen), men äts knappast (se kommentar). Urbenad bogbladsstek kan användas, men måste då bindas ihop.
- Smaksättare: Krydda köttet runt om med salt och andra kryddor enligt eget önskemål. I filmen späckas köttet med vitlök. Skär morot, lök och blekselleri i mindre bitar.
- Bräsera: Stek köttet i olja runtom i stor stekkastrull. Tillsätt vatten till 1/3-del av kötthöjden, tillsätt smaksättare. I filmen 1/3 av calvados och 2/3 av vatten. Låt sjuda på svag värme tills mört och kärntemperatur 80°C. Det tar 2-3 timmar.
- I filmen ställs grytan först in i het ugn (260°C) i en timme. Därefter tillsätts vätska och grytan ställs tillbaka i ugn 125°C i 4-5 timmar.
- Sås: Sila såsen och skumma av fett (skeda bort ytfett). Smaka av. Koka ner om den är för tjock, eller tillsätt stärkelsemjöl om den är för tunn.
Kockens kommentar
Bogbladsstek är fläskbog utan svål och fettkappa. Ben utgör cirka hälften av vikten. Hel fläskstek kan användas som i filmen. Svålen kryddas där med socker och annat i avsikt att svålen skall ätas och sätts in i het ugn för att bli lite knaprig. Knappast rekommendabelt, kappan blir med detta tillagningssätt mer fettdrypande än knaprig. Önskas knaperstekt svål se recept > Fläskbog med knaperstekt svål via länk nedan.Passar till
Fler recept inom Fläskgryta, kokt, bräserat fläsk
Liknande recept som Bräserad bogbladsstek
-
Bräserad hel fläskkarré
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad bogbladsstek
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad griskind med polenta och salsa verde
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Gryta på skinka
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Gryta på skinka med palsternacka, äpple och kål
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Het och vild gryta med svenskt griskött
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Feijoada brasileira, klassisk brasiliansk svart böngryta
Tid: 1 tim (+ 10 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Hochepot, Hodge-podge, hotchpotch, klassisk köttgryta med lite av varje
Tid: 45 min (+ 3 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad fläskytterfilé (urbenad kotlett)
Tid: 1 tim 30 min (+ 10 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Carina Brydlings gryta
Tid: 3 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Carina Brydling