Foto: Film: hochepot, Les Carnets de Julie
Hochepot, Hodge-podge, hotchpotch, klassisk köttgryta med lite av varje
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 117
Kcal / portion: 548
GBR (GI) / port: 2
Recept: 4382 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 12%
Fett: 5%
Kolhydrater: 5%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Högrev/bog/oxbringa 400.0 gram 12%
Oxsvans med ben 0.8 kilo 20%
Kalvbog 400.0 gram 10%
Lammbog utan ben 400.0 gram 12%
Sidfläsk färsk 300.0 gram 18%
Kryddstark korv 1.0 styck 2%
Grönkål färsk ansad 400.0 gram 4%
Morot 6.0 styck 5%
Rotselleri 0.5 styck 1%
Kålrot 400.0 gram 3%
Potatis 6.0 styck 9%
Gul lök 2.0 styck 2%
Enbär } 8.0 styck 0%
Kryddnejlika 2.0 styck 0%
Bouquet garni 1.0 sats 0%
Vitpeppar hel 6.0 korn 0%
Grovt salt 2.0 msk 0%
Ättika 12% 0%
Alternativ:
Grisfötter 0%
Grisöron 0%
Kycklingdelar med skinn och ben 0%
Kockskolan:
Så skummar man > Äts ej
Så lagas bladkål > Äts ej
Om engelsk kokkonst > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min + 3 tim )
- Kött: Skär kött i stora bitar och skölj det i vatten blandat med ättika. Lägg i gryta inklusive korv och täck med kallt vatten. Låt koka upp och skumma av flera gånger.
- Tillsätt grovt salt, enbär och peppar. Låt sjuda under lock i 2 timmar.
- Grönsaker: Tvätta och skala rot- och grönsaker. Stick in kryddnejlika i löken. Tillsätt kryddor och grönsaker utom potatis. Fortsätt sjuda i 1 timme till. Skala och tillsätt potatis efter 30 minuter.
- Servera: Ta ur köttet och skär i mindre bitar. Lägg på stort serveringsfat. Presentera grönsakerna runt omkring. Servera den varma buljongen separat.
Kockens kommentar
Hochepot = "en salig (förvirrad) blandning av olika saker". Det är en klassisk medeltida rätt från Flandern och nordvästra Frankrike. Det var ursprungligen en köttgryta med kålrot och kastanjer tillagade i lergryta. Numera en gryta på oxsvans, lammbog, stekfläsk, samt olika rot- och grönsaker. Grisfötter, svinöron och annat kött kan ingå. Ibland bara oxsvans. Flamländsk hochepot skall inte förväxlas med holländsk "hutspot" som är mos av potatis, morötter och lök.England = Hodge-podge, hotchpotch, företrädesvis med lammkött. Se recept > Skotsk lammsoppa.
Receptet uppdaterat 2020
Alternativ
Fler recept inom Fläskgryta, kokt, bräserat fläsk
Liknande recept som Hochepot, Hodge-podge, hotchpotch, klassisk köttgryta med lite av varje
-
Bräserad hel fläskkarré
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad bogbladsstek
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad griskind med polenta och salsa verde
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Gryta på skinka
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Gryta på skinka med palsternacka, äpple och kål
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Het och vild gryta med svenskt griskött
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Feijoada brasileira, klassisk brasiliansk svart böngryta
Tid: 1 tim (+ 10 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Hochepot, Hodge-podge, hotchpotch, klassisk köttgryta med lite av varje
Tid: 45 min (+ 3 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Bräserad fläskytterfilé (urbenad kotlett)
Tid: 1 tim 30 min (+ 10 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Carina Brydlings gryta
Tid: 3 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Carina Brydling