Hochepot, Hodge-podge, hotchpotch, klassisk köttgryta med lite av varje

Foto: Film: hochepot, Les Carnets de Julie

Hochepot, Hodge-podge, hotchpotch, klassisk köttgryta med lite av varje

Lägg till ingredienser

Portioner: 8

Högrev/bog/oxbringa

400.0 

gram

Oxsvans med ben

0.8 

kilo

Kalvbog

400.0 

gram

Lammbog utan ben

400.0 

gram

Sidfläsk färsk

300.0 

gram

Kryddstark korv

1.0 

styck

Grönkål färsk ansad

400.0 

gram

Morot

6.0 

styck

Rotselleri

0.5 

styck

Kålrot

400.0 

gram

Potatis

6.0 

styck

Gul lök

2.0 

styck

Enbär }

8.0 

styck

Kryddnejlika

2.0 

styck

Bouquet garni

1.0 

sats

Vitpeppar hel

6.0 

korn

Grovt salt

2.0 

msk

Ättika 12%

 

 

 

Alternativ:

 

Grisfötter

 

 

Grisöron

 

 

Kycklingdelar med skinn och ben

 

 

 

Kockskolan:

 

Så skummar man >

 

 

Så lagas bladkål >

 

 

Om engelsk kokkonst >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 117

Kcal / portion: 548

GBR (GI) / port: 2

Recept: 4382 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 12%

Fett: 5%

Kolhydrater: 5%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 468 gram)

Ingredienser

Visa:

Högrev/bog/oxbringa 400.0 gram 12%

Oxsvans med ben 0.8 kilo 20%

Kalvbog 400.0 gram 10%

Lammbog utan ben 400.0 gram 12%

Sidfläsk färsk 300.0 gram 18%

Kryddstark korv 1.0 styck 2%

Grönkål färsk ansad 400.0 gram 4%

Morot 6.0 styck 5%

Rotselleri 0.5 styck 1%

Kålrot 400.0 gram 3%

Potatis 6.0 styck 9%

Gul lök 2.0 styck 2%

Enbär } 8.0 styck 0%

Kryddnejlika 2.0 styck 0%

Bouquet garni 1.0 sats 0%

Vitpeppar hel 6.0 korn 0%

Grovt salt 2.0 msk 0%

Ättika 12% 0%

 

Alternativ:

Grisfötter 0%

Grisöron 0%

Kycklingdelar med skinn och ben 0%

 

Kockskolan:

Så skummar man > Äts ej

Så lagas bladkål > Äts ej

Om engelsk kokkonst > Äts ej

Tillagning (45 min + 3 tim )

Detta är ett klassiskt franskt hochepotrecept. Dagens recept är enklare med färre ingredienser, till exempel av oxsvans, kalvlägg, rot- och grönsaker. Det finns många varianter. Kännetecknade för rätten är mångfalden av kött och grönsaker. Se film, klicka på texten under bilden. Där ingår även hel kyckling.

  1. Kött: Skär kött i stora bitar och skölj det i vatten blandat med ättika. Lägg i gryta inklusive korv och täck med kallt vatten. Låt koka upp och skumma av flera gånger.
  2. Tillsätt grovt salt, enbär och peppar. Låt sjuda under lock i 2 timmar.
  3. Grönsaker: Tvätta och skala rot- och grönsaker. Stick in kryddnejlika i löken. Tillsätt kryddor och grönsaker utom potatis. Fortsätt sjuda i 1 timme till. Skala och tillsätt potatis efter 30 minuter.
  4. Servera: Ta ur köttet och skär i mindre bitar. Lägg på stort serveringsfat. Presentera grönsakerna runt omkring. Servera den varma buljongen separat.

Kockens kommentar

Hochepot = "en salig (förvirrad) blandning av olika saker". Det är en klassisk medeltida rätt från Flandern och nordvästra Frankrike. Det var ursprungligen en köttgryta med kålrot och kastanjer tillagade i lergryta. Numera en gryta på oxsvans, lammbog, stekfläsk, samt olika rot- och grönsaker. Grisfötter, svinöron och annat kött kan ingå. Ibland bara oxsvans. Flamländsk hochepot skall inte förväxlas med holländsk "hutspot" som är mos av potatis, morötter och lök.

England = Hodge-podge, hotchpotch,
företrädesvis med lammkött. Se recept > Skotsk lammsoppa.

Receptet uppdaterat 2020

Alternativ

Skotsk lammsoppa

Fler recept inom Fläskgryta, kokt, bräserat fläsk

Liknande recept som Hochepot, Hodge-podge, hotchpotch, klassisk köttgryta med lite av varje