Sesamolja

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Sesamolja

(gingelly oil, til oil)

Latin: Oleum sesamum indicum

Engelsk översättning sesame oil, gingelly oil, til oil

Fransk översättning huile de sésame

Italiensk översättning olio del sesamo

Tysk översättning Sesamöl

Spansk översättning aceite del sésamo

Sesamolja är en vegetabilisk olja pressad ur sesamfrön, vilka innehåller cirka 50 % fett. Det finns många varianter, både kall- och varmpressad (läs mer > Kallpressning, varmpressning). Även raffinerad.

  • Vikt: 1 dl = 85 gram. 100 gram = 1,2 dl.
  • Fetthalt: 100% vegetabiliskt fett.
  • Smält-/fryspunkt -6°C. Läs mer > Frys-/smältpunkt, kokpunkt.
  • Sotpunkt: Kallpressad ~177°C. Raffinerad är värmetåligare (~210°C). Läs mer > Sotpunkt.
  • Smak: Kallpressad har nötig, sötaktig smak och blekgul färg. Raffinerad har svag nötig smak. Indisk sesamolja (gingelly, til oil) är mörkbrun och gjord på rostade frön med mycket tät och fyllig nötsmak. Liknande olja används också mycket i Kina och Japan.
  • Alternativ vara: Annan nötig olja, till exempel hasselnöts- eller valnötsolja.
  • Försäljning: Allmänt förekommande i butik, men ringa utbud.
  • Jämförpris: Lågt - mycket högt, vanligen lågt 100-200 kr/liter, men högt och mycket högt pris förekommer. Ekologisk 125-400 kr/liter.
  • Förvaras svalt och mörkt. Lång hållbarhet, många månader.

Historia: Sesamolja är den historiskt tidigast omnämnda av alla oljor, beskriven på kilskriftstavlor flera tusen år f. Kr. Den fördes sannolikt från Indien till Mesopotamien redan 2500 år f.Kr. Sesam kommer från Asien där man gör olja av det, berättar romaren Plinius på Kristus tid.

Hälsa/näring: Sesamolja, liksom många andra matoljor, är rik på enkel- och fleromättade fetter som anses nyttig. Mättat fett ~15%. Innehåller ingen kolesterol. Sesamolja används som folkmedicin och som massageolja i hemländerna.

Produktion: Världsproduktion av sesamolja 2014 var 1,6 miljoner ton, varav Tanzania svarade för 33%, Myanmar 19%, Kina 14% och Indien 7%. Övriga världen 27%. Källa: FAOSTAT



SÅ ANVÄNDS SESAMOLJA

Sesamolja används som matolja. Den passar bäst som smaksättare av marinader, soppor, dressingar och av wokade rätter. Oljan används flitigt som stekolja i södra Indien och som smaksättare i de kinsisiska, japanska och koreanska köken. Förekommer också i margarin och kosmetika.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-04

Läs mer

Sesamfrön

Kallpressning, varmpressning

Sotpunkt

Raffinera

Frys-/smältpunkt, kokpunkt

Recept med Sesamolja

Det finns 48 recept med Sesamolja