Palmolja

Fotograf/bild: Oil Palm India

Palmolja

(palmkärnolja)

Latin: Oleum elaeis guineensis

Engelsk översättning palm oil

Fransk översättning huile de palme

Italiensk översättning olio di palma

Tysk översättning Palmöl

Spansk översättning aceite de palma

Palmolja är ett vegetabiliskt fett pressat ur oljepalmens orangeröda fruktkött. Industriellt kokas, pressas och extraheras den till matolja (läs mer > Extraktion). Oljan är fast i rumstemperatur likt smör och stabil mot härskning. Oljan/fettet förekommer sällsynt i svenska butiker, men ingår desto mer i andra livsmedel (se nedan). Smält-/fryspunkt 35°C. Läs mer > Frys-/smältpunkt, kokpunkt.

Palmkärnolja är pressad olja från själva kärnan, medan palmolja är från fruktköttet. Kärnoljan innehåller mer mättat fett, liknande kokosolja. Innehåller ingen kolesterol. Smält-/fryspunkt 24°C. Läs mer > Frys-/smältpunkt, kokpunkt.

Näring: Palmolja består till 45-53% av mättat fett främst palmetinsyra, 37-45% är enkelomättat och till cirka 10% av fleromättat fett. Palmolja innehåller rikligt med provitamin A och kan vara en bra källa för de som lider brist på A-vitamin. Kallpressad palmolja innehåller också mycket höga halter av nyttiga karotenoider, vilka dock förstörs om oljan raffineras (läs mer > Raffinera).

Hälsa: Ur hälsosynpunkt är det palmoljans höga innehåll av mättat fett, som gör att den är omdiskuterad. För högt intag av mättat fett kan leda till en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Det finns dock inget som för närvarande visar på att palmolja är mer ohälsosam än andra produkter med mycket mättat fett till exempel smör.

Miljö: Användning av palmolja för bränsleproduktion kritiseras ofta av miljöskäl, då avverkning av regnskog sker i stor skala för att anlägga oljepalmsplantager. Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO) är en organisation som verkar för certifiering av hållbar produktion av palmolja. Idag är cirka 20 procent av den globala palmoljeproduktionen certifierad av RSPO. Livsmedelsföretagen i Sverige använder till 90% certifierad palmolja i svenskproducerade livsmedel. Symbol för certifiering på produkter saknas än så länge.

Produktion: Världsproduktion 2014 var 64 miljoner ton, varav 90% palmolja och 10% palmkärnolja. Av världens produktion svarade Indonesien för 51%, Malaysia 34%, Thailand 3% och Colombia 2%. Övriga världen 10%. Källa: FAOSTAT. Palmolja är den mest produktionseffektiva vegetabiliska oljan och världens mest använda vegetabiliska olja, svarande för 30% av världs­produktionen.

SÅ ANVÄNDS PALMOLJA


Palmolja kan användas både som livsmedel och som bränsle, till exempel biodiesel. Palmolja förekommer i bland annat margarin, glass, kakor, choklad och snacks. Användandet av palmolja i industrin växte när man sökte en ersättning till det kritiserade transfettet. För vissa produkter erbjuder palmoljan tekniska och smakmässiga egenskaper som andra oljor saknar. Förekommer också i stearinljus, tvål, rengöringsmedel och kosmetika. Palmkärnolja har liknande användning. Används som matfett och framför allt för tillverkning av tvål, tvättmedel och hudvårdsartiklar, samt ingår i napalm.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-03
Läs mer

Om matoljor

Extraktion

Raffinera

Kallpressning, varmpressning

Frys-/smältpunkt, kokpunkt