(matolja, vegetabilisk olja, kallpressad olja, jungfruolja, varmpressad olja)
Latin: Oleum
cooking oil
huile de cuisson
olio da cucina
Speiseöl
aceite de cocina
Matoljor är vegetabilisk oljor som utvinns ur allehanda nötter, frön, fruktkött och örtbladkryddor. Vanligtvis kall- eller varmpressas råvaran (läs mer > Kallpressning, varmpressning), men kan också extraheras (läs mer > Extraktion). Matolja är flytande vegetabiliskt fett (~100%). För att få kallas olja skall fettet vara flytande vid 15°C. Det finns väldigt många olika sorters matolja. Man skiljer på neutrala oljor och smakrika oljor. Står det "matolja" på en flaska, så innehåller den i allmänhet rapsolja eller olika blandningar med rapsolja som bas. Står det "olja" eller "matolja" i ett recept avses i allmänhet en neutral olja. Läs mer > Om matfett.
Hälsa/näring: Matoljor är i allmänhet rika på enkel- och fleromättade fetter och innehåller ingen kolesterol, vilket anses nyttig. Undantag är till exempel kokosolja som har hög andel mättat fett (>90%).
Historia: I Mesopotamien och Egypten användes för många 1000-tals år sedan pressad olja ur sesamfrön. Först senare blev olivolja, som är en medelhavsolja, den klassiska matoljan. Läs mer > se respektive olja.
Produktion: Världsproduktionen av vegetabiliska oljor är ett par hundra miljoner ton per år. Nedan FN:s officiella statistik. Därutöver finns många lokalt tillverkade oljor till exempel sheanötsolja och så kallade smaksättaroljor.
Produktion 2014 | Milj. ton | Andel |
Palmolja | 57,3 | 33% |
Sojabönolja | 45,7 | 26% |
Rapsolja | 25,9 | 15% |
Solrosolja | 15,8 | 9% |
Palmkärnolja | 6,6 | 4% |
Jordnötsolja | 5,0 | 3% |
Bommullsolja | 5,0 | 3% |
Majsolja | 3,2 | 2% |
Kokosolja | 3,1 | 2% |
Olivolja | 3,1 | 2% |
Sesamolja | 1,6 | 1% |
Linfröolja | 0,7 | 0% |
Tistelolja | 0,1 | 0% |
Summa | 173 | 100% |
Källa: FAOSTAT
SÅ ANVÄNDS VEGETABILISKA OLJOR
Mindre än hälften av oljorna i tabellen används som matolja. Olja används därutöver som biobränsle, framför allt palmolja, eller till kosmetiska produkter som tvål, hudkräm och liknande. Läs mer, se respektive olja i högerkolumnen. Ett tips är att ha matolja i en blomspruta om man vill få ett tunt lager jämnt fördelat olja i stekpannan eller på salladen.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-04