Lammrostbiff med tryffelpotatis
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 148
Kcal / portion: 990
GBR (GI) / port: 5
Recept: 3961 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 4%
Kolhydrater: 17%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Lammrostbiff 750.0 gram 21%
Smör till stekning 2.0 msk 5%
Karamelliserad lökcrème
Strösocker 2.0 dl 19%
Gul lök 750.0 gram 7%
Vitt vin 3.0 dl 5%
Smör normalsaltat 50.0 gram 9%
Creme fraiche 4.0 msk 5%
Syltade rotfrukter
Morot 1.0 styck 1%
Schalottenlök 2.0 styck 1%
Palsternacka 0.5 styck 1%
Ättika 12% 0.5 dl 1%
Strösocker 1.0 dl 10%
Vatten 1.5 dl 0%
Tryffelpotatis
Potatis 350.0 gram 6%
Tryffel skivad 3.0 gram 0%
Vetemjöl 0.8 dl 4%
Ägg 3.0 styck 5%
Tryffelolja 0%
Kockskolan:
Så lagas lammrostbiff > Äts ej
Skapat av: Svenskt kött
Tillagning (1 tim 30 min )
- Karamelliserad lökcrème: Skala och skiva lök. Karamellisera socker i en kastrull. Tillsätt lök och vin. Låt småkoka 1 timme tills löken är riktigt mjuk. Mixa slät med smör och crème fraiche. Krydda med salt och peppar.
- Syltade rotfrukter: Skala och skär morot, schalottenlök och palsternacka i bitar. Koka mjuka i ättika, socker och vatten.
- Tryffelpotatis: Hacka tryffel. Koka potatis mjuk i lättsaltat vatten. Dela potatisarna. Gröp ut innehållet. Mosa med smör, tryffelolja, tryffel, salt och peppar. Forma till bollar. Panera i mjöl, ägg och panko. Fritera gyllenbruna.
- Värm ugnen till 90°C.
- Lammrostbiff: Krydda kött med salt och peppar. Bryn i smör. Baka sedan i ugn till kärntemperatur 56°C. Låt vila 15 minuter innan köttet skärs upp.
Kockens kommentar
En lammrostbiff väger runt 250 gram per styck. Tillsammans med rumpsteken ungefär det dubbla. Läs mer, klicka på ingrediensen.Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
Stekgrader kött | Kärntemp. | Innerkött |
Röd ("blodig") | 45-50°C | Genomrött |
Rosaröd | 50-55°C | 75% rött |
Rosa | 55-60°C | Rosarött |
Medium | 60-65°C | Rosabrunt |
Välstekt | 65-70°C | Bunrosa |
Genomstekt | 70°C+ | Genombrun |
Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något.
Fler recept inom Lammstek i ugn
Liknande recept som Lammrostbiff med tryffelpotatis
-
Lammstek grundrecept
Tid: 1 tim 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kryddmarinerad lammstek
Tid: 1 tim 20 min (+ 7 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Lammstek med citronsmak, långstekt på grekiskt vis
Tid: 4 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Rimmad, torkad eller rökt fårfiol
Tid: 15 min (+ 80 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Lammlägg i ugn
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Lammrostbiff med nypotatissallad och getostcreme
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Färserad kokt och/eller stekt lammrulle
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Fylld lammstek
Tid: 2 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Lammstek provençale på rotfruktsbädd
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Ugnstekt stor lammbogsstek
Tid: 30 min (+ 3 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan