Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 132

Kcal / portion: 787

GBR (GI) / port: 6
Recept: 3147 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 11%
Fett: 4%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Vildsvinsstek 1.0 kilo 33%
Tillbehör:
Potatis 1.0 kilo 21%
Matolja (majs) 1.0 dl 24%
Tomater 2.0 styck 1%
Rödlök 2.0 styck 4%
Portvin 1.0 dl 5%
Sås:
Rött vin 2.0 dl 5%
Steksky+vatten 2.0 dl 4%
Vinbärsgelé 1.0 msk 2%
Viltfond koncentrerad 1.0 msk 1%
Läs om:
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (2 tim )
- Sätt ugnen på 175°C.
- Putsa köttet rent från ytliga hinnor och senor. Bind ihop till en rund stek.
- Klappa in kryddorna i köttet och lägg det i en ugnsfast form.
- Ställ in i ugn. Låt stå till innertemperatur 68°C (eller 75°C se not) innertemperatur, cirka 1 timme/kg. Ös köttet några gånger under stekning.
- Låt köttet vila cirka 20 minuter efter tillagning.
- Tillbehör: Skala och skär potatisen i rektangulära rutor. Stek den på medelhög värme i olja cirka 30 minuter, tills den fått fin gyllenbrun färg och en knaprig yta. Strö över fingersalt.
- Sås: Koka upp rödvin med steksky. Tillsätt gelé och kryddor. Låt såsen koka på medellåg värme i cirka 5 minuter. Vispa ner lite smör.
- Stek rödlök mjuk i lite smör cirka 5 minuter på medelvärme. Tillsätt portvin och låt småkoka i några minuter.
- Skålla och skala under tiden tomaterna. Ta ur och släng innanmätet. Skär i bitar.
Kockens kommentar
Hälsa: Vildsvin liksom annan fläskkött kan innehålla trikiner som kan ge en mycket obehaglig magsjukdom, trikinos (läs mer > Parasiter i kött). Kött som saluförs skall vara veterinärbesiktigat och fritt från trikiner. Är köttet inte besiktigat skall det hettas upp till minst 75ºC för att döda eventuella trikinerna.
Alternativ
Fler recept inom Vildsvin
Liknande recept som Vildsvinsstek
-
Vildsvinsstek
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Vildsvinsgryta
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan