Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Wokade heta jätteräkor
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 116
Kcal / portion: 401
GBR (GI) / port: 16
Recept: 1606 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 2%
Kolhydrater: 16%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Jätteräkor, tigerräkor råa 900.0 gram 22%
Ingefära färskriven 25.0 gram 1%
Vitlök torkad 2.0 klyftor 1%
Chilipulver 2.0 tsk 0%
Gurkmeja mald 1.0 tsk 1%
Senapsfrö 2.0 tsk 3%
Kardemumma hel 1.0 msk 2%
Asiatisk fisksås } 2.0 msk 1%
Kokosmjölk (-dryck) 1.3 dl 14%
Persilja finhackad 2.0 msk 0%
Tillbehör:
Långkornigt ris 3.0 dl 56%
Kockskolan:
Tigerräkor ett miljöhot > Äts ej
Wokpanna > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (35 min )
- Koka ris enligt förpackning.
- Finhacka persilja el. koriander. Skiva och mosa vitlök. Riv ingefära. Skala räkorna och skär bort tarmen.
- Hetta upp (wok-)panna på högsta värme och stringla matolja runt kanterna så att pannan täcks av ett tunt lager fett.
- Lägg i räkorna när pannan är het. Tillsätt vitlök, ingefära, chilipulver, gurkmeja, senapsfrö, kardemumma och fisksås. Woka 1-2 minutertills räkorna blivit röda. Rör om då och då.
- Tillsätt kokosmjölk. Koka upp och låt småkoka i 3 minuter. Smaka av med salt och peppar. Strö över persilja eller koriander.
Kockens kommentar
Koriander ger en mer påtaglig asiatisk smak, men alla gillar inte denna speciella krydda. Persilja är då ett bra alternativ.
Fler recept inom Räkor ¤
Liknande recept som Wokade heta jätteräkor
-
Räkor helt enkelt
Tid: 5 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk tempura - japanska friterade räkor och grönsaker
Tid: 1 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Arcadian shrimps
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kinesiska chiliräkor med bambuskott
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Wokade heta jätteräkor
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Halstrade jätteräkor
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Friterade panerade jätteräkor
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Friterade gambas med chilisås (lätt måltid)
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Räkburgare
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Grillade jätteräkor med sötsur sås
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan