Wokade heta jätteräkor

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Wokade heta jätteräkor

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Jätteräkor, tigerräkor råa

900.0 

gram

Ingefära färskriven

25.0 

gram

Vitlök torkad

2.0 

klyftor

Chilipulver

2.0 

tsk

Gurkmeja mald

1.0 

tsk

Senapsfrö

2.0 

tsk

Kardemumma hel

1.0 

msk

Asiatisk fisksås }

2.0 

msk

Kokosmjölk (-dryck)

1.3 

dl

Persilja finhackad

2.0 

msk

el. korianderblad

 

 

Matolja (jordnöt)

 

 

Salt och svartpeppar

 

 

 

Tillbehör:

 

Långkornigt ris

3.0 

dl

t.ex. jasminris

 

 

 

Kockskolan:

 

Tigerräkor ett miljöhot >

 

 

Wokpanna >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Simonsig Chenin Blanc

Torrt friskt vitt vin
Pris: 75 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 116

Kcal / portion: 401

GBR (GI) / port: 16

Recept: 1606 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 2%

Kolhydrater: 16%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 346 gram)

Ingredienser

Visa:

Jätteräkor, tigerräkor råa 900.0 gram 22%

Ingefära färskriven 25.0 gram 1%

Vitlök torkad 2.0 klyftor 1%

Chilipulver 2.0 tsk 0%

Gurkmeja mald 1.0 tsk 1%

Senapsfrö 2.0 tsk 3%

Kardemumma hel 1.0 msk 2%

Asiatisk fisksås } 2.0 msk 1%

Kokosmjölk (-dryck) 1.3 dl 14%

Persilja finhackad 2.0 msk 0%

el. korianderblad 0%

Matolja (jordnöt) 0%

Salt och svartpeppar 0%

 

Tillbehör:

Långkornigt ris 3.0 dl 56%

t.ex. jasminris 0%

 

Kockskolan:

Tigerräkor ett miljöhot > Äts ej

Wokpanna > Äts ej

Tillagning (35 min )

  1. Koka ris enligt förpackning.
  2. Finhacka persilja el. koriander. Skiva och mosa vitlök. Riv ingefära. Skala räkorna och skär bort tarmen.
  3. Hetta upp (wok-)panna på högsta värme och stringla matolja runt kanterna så att pannan täcks av ett tunt lager fett.
  4. Lägg i räkorna när pannan är het. Tillsätt vitlök, ingefära, chilipulver, gurkmeja, senapsfrö, kardemumma och fisksås. Woka 1-2 minutertills räkorna blivit röda. Rör om då och då. 
  5. Tillsätt kokosmjölk. Koka upp och låt småkoka i 3 minuter. Smaka av med salt och peppar. Strö över persilja eller koriander.

Kockens kommentar

Koriander ger en mer påtaglig asiatisk smak, men alla gillar inte denna speciella krydda. Persilja är då ett bra alternativ.

Fler recept inom Räkor ¤

Liknande recept som Wokade heta jätteräkor