Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 72

Kcal / portion: 444

GBR (GI) / port: 4
Recept: 1778 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 0%
Kolhydrater: 12%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Jätteräkor råa 12.0 styck 26%
el. fisk 600.0 gram Äts ej
Sötpotatis 2.0 styck 23%
Grön sparris färsk 12.0 styck 3%
Gul lök 1.0 styck 3%
Portabellasvamp 4.0 styck 2%
el. champinjoner 12.0 gram Äts ej
Frityrolja till fritering Äts ej
Frityrsmet:
Tempuramix 3.0 dl Äts ej
Vatten iskallt 2.5 dl 0%
Isbitar 0%
eller...
Vetemjöl 3.0 dl 36%
Majsstärkelse 1.0 msk 1%
Bakpulver 1.0 tsk 0%
Tillbehör:
Färdig tempurasås } 4.0 dl %
Rättika vit 60.0 gram 1%
Ingefära inlagd (gari) 40.0 gram 2%
Citron juice+fruktkött 1.0 styck 3%
Kockskolan:
Om tempura > Äts ej
Om frityrsmet > Äts ej
Så friteras skaldjur > Äts ej
Så friterar man > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken.se
Tillagning (1 tim )
- Förbered hemlagad tempurasås om sådan önskas, se recept via länk nedan.
- Smet: Använd färdig tempuramix eller rör noga samman vetemjöl, stärkelse och bakpulver i en bunke. Skala räkorna. Fisk skärs i munsbitar. Skär sötpotatis i halv centimetertjocka skivor (skalet kan vara kvar. Skär bort torr fotända på sparris. Skala lök och skär ut ringar. Skär bort foten på portabella, stora champinjoner halveras. Häll kallt vatten i en kanna, kyl med isbitar.
- Förväll gärna lökringar och sötpotatis någon minut. Kyl av i kallt vatten. Akta så att inte sötpotatisen kokar för länge, för då faller den sönder.
- Lägg upp varorna så att det blir lätt att fritera. Lägg ut hushållspapper på fat för fettavrinning.
- Tillbehör: Skala och riv rättiga. Finhacka inlagd ingefära. Lägg upp portionsklickar på tallrikar. Häll upp tempurasås i portionsskålar. Skär citron i klyftor. Duka.
- Värm oljan till 190°C. Läs mer > Så friterar man. Oljan skall vara het när smet blandas.
- Smet: Mjölblandningen rörs snabbt ihop med iskallt vatten strax före fritering, bara så pass att allt blandas. Lite slarvigt med chopsticks eller en gaffel, till en lite klimpig halvlös smet, tjock som vispgrädde. Används genast, smeten skall inte vila. Skall större mängder friteras blandas lite smet i omgångar.
- Fritera: Grönsaker friteras före skaldjur och fisk. Fritera lite i taget. Se till så att bitarna inte fastnar i varandra. När bitarna fått fin färg efter några minuter är de klara. Ta upp med hålslev och lägg över på hushållspapper för avrinning. Salta lätt. Servera snarast med citronklyfta till.
Kockens kommentar
Det finns färdigblandad tempuramix och tempurasås i asiatiska butiker. Välj grönsaker enligt eget tycke, det mesta fungerar. Läs mer > Om tempura, där finns också film på tillagning.
Passar till
Fler recept inom Räkor ¤
Liknande recept som Klassisk tempura - japanska friterade räkor och grönsaker
-
Räkor helt enkelt
Tid: 5 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk tempura - japanska friterade räkor och grönsaker
Tid: 1 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Arcadian shrimps
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kinesiska chiliräkor med bambuskott
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Wokade heta jätteräkor
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Halstrade jätteräkor
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Friterade panerade jätteräkor
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Friterade gambas med chilisås (lätt måltid)
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Räkburgare
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Grillade jätteräkor med sötsur sås
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan