Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 101

Kcal / portion: 426

GBR (GI) / port: 14
Recept: 1706 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 0%
Kolhydrater: 14%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Jätteräkor, tigerräkor råa 16.0 st stora 36%
Citronpeppar 0%
Salt 0%
Tillbehör:
Långkornigt ris 3.0 dl 53%
Sötsur sås 2.0 dl 11%
Kockskolan:
Tigerräkor ett miljöhot > Äts ej
Om sötsura såser > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (10 min )
- Sätt på utegrillen (eller ugnsgrillen).
- Ta ut räkorna och låt dem bli rumsvarma.
- Koka ris enligt anvisning på förpackning.
- Skala räkorna men låt svansspetsen vara kvar. Det går lika bra att grilla oskalade, men är kladdigare att äta.
- Grilla tigerräkorna 1-3 minuter beroende på storlek, tills de blivit rödvita. Salta lätt.
- Servera med ris och sötsur sås till.
Kockens kommentar
Undvik odlade tigerräkor. Dessa odlas i mangroveträsken som skyddar kust och risodlingar. Dammarna blir fort förorenade och hotar miljön. Räkorna är även förorenade med kemikalier etc. Fråga i stället efter vildfångad.
Passar till
Fler recept inom Räkor ¤
Liknande recept som Grillade jätteräkor med sötsur sås
-
Räkor helt enkelt
Tid: 5 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk tempura - japanska friterade räkor och grönsaker
Tid: 1 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Arcadian shrimps
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kinesiska chiliräkor med bambuskott
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Wokade heta jätteräkor
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Halstrade jätteräkor
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Friterade panerade jätteräkor
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Friterade gambas med chilisås (lätt måltid)
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Räkburgare
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Grillade jätteräkor med sötsur sås
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan