Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 112

Kcal / portion: 485

GBR (GI) / port: 19
Recept: 1939 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 1%
Kolhydrater: 16%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Jätteräkor, tigerräkor råa 16.0 styck 25%
Frityrolja till fritering Äts ej
Fettupptag vid fritering 1.0 msk 6%
Om fettupptag > Äts ej
Panering som äts:
Se kockens kommentar Äts ej
Ägg 1.0 styck 3%
Vetemjöl 2.0 msk 3%
Chilipulver 0%
Salt 0%
Tillbehör:
Jasminris 3.0 dl 52%
Sötsur thaisås 2.0 dl 10%
Kockskolan:
Tigerräkor ett miljöhot > Äts ej
Så panerar man > Äts ej
Så friteras skaldjur > Äts ej
Om frityrsmet > Äts ej
Fritös > Äts ej
Om sötsura såser > Äts ej
Sås till skaldjur > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (20 min )
- Sås: Tillred hemlagad sås, om sådan önskas (recept via länk nedan). Extra tidsåtgång 25 minuter.
- Räkor: Råa är de svåra att skala. Koka dem någon minut, och kyl av i kallt vatten. Koka inte för länge, för då blir de sega vid stekning. Man kan också halstra dem i stekpanna på hög värme tills skalet blivit rosarött och sedan skala dem.
- Koka ris enligt anvisning på förpackning.
- Panering: Blanda mjöl med salt och lite chilipulver i en skål. Lättvispa ägg med en gaffel i en skål. Doppa räkorna i äggsmeten och sedan i kryddmjölet. Låt vila en stund.
- Värm oljan till 180°C. Läs mer > Så friterar man.
- Fritera: Lägg ner räkorna i het olja. Räkorna är klara när de är rosa-vita och flyter upp till ytan efter cirka 2 minuter.
- Lägg upp räkorna på fat och strö över lite extra chilipulver. Servera med sötsur sås att doppa räkorna i.
Kockens kommentar
Passar utmärkt även som förrätt, då utan ris och med färre räkor. På asiatiskt vis kan man doppa räkorna i tempura frityrsmet i stället för panering. Se recept via länk nedan.
Panering som äts: Ingrediensmängderna avser det som äts. Detta för att få rättvisande portionsvikter och näringsvärden. Vid själva paneringen behövs extra mängd. Panerad vara blir ganska fett- och kaloririk. Räkor med panering och fettupptag väger tillagad 160 gram per portion, varav panering 12%. Energimängd 187 Kcal, varav 34% finns i paneringen. Läs mer > Näringsberäkna panering.
Passar till
Fler recept inom Räkor ¤
Liknande recept som Friterade panerade jätteräkor
-
Räkor helt enkelt
Tid: 5 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk tempura - japanska friterade räkor och grönsaker
Tid: 1 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Arcadian shrimps
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kinesiska chiliräkor med bambuskott
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Wokade heta jätteräkor
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Halstrade jätteräkor
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Friterade panerade jätteräkor
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Friterade gambas med chilisås (lätt måltid)
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Räkburgare
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Grillade jätteräkor med sötsur sås
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan