Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 109

Kcal / portion: 475

GBR (GI) / port: 1
Recept: 1900 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 6%
Kolhydrater: 5%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Havskräftstjärtar kokta 8.0 styck 22%
Salt 0%
Sås:
Schalottenlök finhackad 1.0 dl 2%
Curry ¤ 2.0 tsk 0%
Smör normalsaltat 2.0 msk 10%
Vitt vin till sås 1.0 dl 4%
Skaldjursfond konc. 2.0 msk 4%
Vatten 4.0 dl 0%
Grädde 2.0 dl 38%
Strösocker 1.0 tsk 1%
Salt 0%
Aprikospuré:
Aprikoser torkade 2.0 dl 13%
Vatten 3.0 dl 0%
Råstekta morötter:
Morot liten 4.0 styck 3%
Smör normalsaltat 0.5 msk 3%
Curry ¤ 0%
Skapat av: Carlsberg
Kock: Tommy Myllymäki
Tillagning (35 min + 30 min )
- Havskräftorna: Råa kräftor kokas (se recept > Hemkokta havskräftor). Tilläggstid 30 minuter. Skala stjärtarna. Salta lätt.
- Aprikospuré: Koka upp aprikoser i vatten. Låt stå i 30 minuter. Mixa alltsamman till en slät pure.
- Sås: Finhacka lök. Svetta (fräs) lök och curry i smör några minuter. Tillsätt vitt vin. Koka ihop tills hälften av vinet återstår. Tillsätt skaldjursfond och vatten. Koka ihop tills hälften återstår. Tillsätt grädden och koka upp. Mixa såsen i blender med löken i för att reda av såsen lite. Sila genom finmaskig sil och smaka av med salt och ev. lite socker.
- Råstekta morötter: Bryn smör och tillsätt morötter. Stek någon minut till fin färg. Tillsätt lite curry och låt steka på svag värme någon minut till.
- Skira smör: Smält smör. Låt slaggämnena sjunka. Använd den övre klara vätskan.
- Havskräftorna: Innan servering stek havskräftorna gyllene i skirat smör.
Kockens kommentar
Råa havskräftor kan inte skalas, utan måste först kokas.Tillhörande recept
Fler recept inom Kräftor
Liknande recept som Halstrad havskräfta med curry, morot och aprikos
-
Kräftskiva - checklista
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kräftlag
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Johannes Persson
-
Kräftlag på Läckö Slottsaquavit
Tid: 30 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Hemkokta sötvattenskräftor
Tid: 1 tim 40 min (+ 10 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Hemkokta havskräftor
Svårighet: Medel, Receptgivare: Leif Mannerström
-
Scampi fritti, en 70-talsklassiker
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Gratinerade havskräftor
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Friterade pankopanerade havskräftor
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Halstrad havskräfta med curry, morot och aprikos
Tid: 35 min (+ 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Tommy Myllymäki
-
Grillade havskräftor med wasabisås
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan