Halstrad havskräfta med curry, morot och aprikos

Foto: Magnus Skoglund för Carlsberg ¤

Halstrad havskräfta med curry, morot och aprikos

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Havskräftstjärtar kokta

8.0 

styck

Smör till stekning

 

 

Salt

 

 

 

Sås:

 

Schalottenlök finhackad

1.0 

dl

Curry ¤

2.0 

tsk

Smör normalsaltat

2.0 

msk

Vitt vin till sås

1.0 

dl

Skaldjursfond konc.

2.0 

msk

Vatten

4.0 

dl

Grädde

2.0 

dl

Strösocker

1.0 

tsk

Salt

 

 

 

Aprikospuré:

 

Aprikoser torkade

2.0 

dl

Vatten

3.0 

dl

 

Råstekta morötter:

 

Morot liten

4.0 

styck

Smör normalsaltat

0.5 

msk

Curry ¤

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Brooklyn East India Pale Ale

Mörk strong ale
Pris: 20 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 109

Kcal / portion: 475

GBR (GI) / port: 1

Recept: 1900 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 6%

Kolhydrater: 5%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 434 gram)

Ingredienser

Visa:

Havskräftstjärtar kokta 8.0 styck 22%

Smör till stekning 0%

Salt 0%

 

Sås:

Schalottenlök finhackad 1.0 dl 2%

Curry ¤ 2.0 tsk 0%

Smör normalsaltat 2.0 msk 10%

Vitt vin till sås 1.0 dl 4%

Skaldjursfond konc. 2.0 msk 4%

Vatten 4.0 dl 0%

Grädde 2.0 dl 38%

Strösocker 1.0 tsk 1%

Salt 0%

 

Aprikospuré:

Aprikoser torkade 2.0 dl 13%

Vatten 3.0 dl 0%

 

Råstekta morötter:

Morot liten 4.0 styck 3%

Smör normalsaltat 0.5 msk 3%

Curry ¤ 0%

Tillagning (35 min + 30 min )

  1. Havskräftorna: Råa kräftor kokas (se recept > Hemkokta havskräftor). Tilläggstid 30 minuter. Skala stjärtarna. Salta lätt.
  2. Aprikospuré: Koka upp aprikoser i vatten. Låt stå i 30 minuter. Mixa alltsamman till en slät pure.
  3. Sås: Finhacka lök. Svetta (fräs) lök och curry i smör några minuter. Tillsätt vitt vin. Koka ihop tills hälften av vinet återstår. Tillsätt skaldjursfond och vatten. Koka ihop tills hälften återstår. Tillsätt grädden och koka upp. Mixa såsen i blender med löken i för att reda av såsen lite. Sila genom finmaskig sil och smaka av med salt och ev. lite socker.
  4. Råstekta morötter: Bryn smör och tillsätt morötter. Stek någon minut till fin färg. Tillsätt lite curry och låt steka på svag värme någon minut till.
  5. Skira smör: Smält smör. Låt slaggämnena sjunka. Använd den övre klara vätskan.
  6. Havskräftorna: Innan servering stek havskräftorna gyllene i skirat smör.

Kockens kommentar

Råa havskräftor kan inte skalas, utan måste först kokas.

Tillhörande recept

Hemkokta havskräftor

Fler recept inom Kräftor

Liknande recept som Halstrad havskräfta med curry, morot och aprikos