Tempura frityrmet, klassisk japansk tunn smet

Foto: Pakistani Cuisine

Tempura frityrmet, klassisk japansk tunn smet

Lägg till ingredienser

Färdig smet dl: 5

Vetemjöl

3.0 

dl

Majsstärkelse

1.0 

msk

Bakpulver

1.0 

tsk

Vatten iskallt

2.5 

dl

 

Alternativ:

 

Tempuramix

3.0 

dl

 

Tillvalsalternativ:

 

Sodavatten

 

 

Vodka

 

 

 

Kockskolan:

 

Om tempura >

 

 

Om frityrsmet >

 

 

Så friteras fisk >

 

 

Så friteras skaldjur >

 

 

Så friteras grönsaker >

 

 

Så friteras svamp >

 

 

Så friteras fågel >

 

 

Näringsberäkna panering

 

 

Om fettupptag >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 151

Kcal / portion: 134

GBR (GI) / port: 10

Recept: 669 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 1%

Kolhydrater: 31%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 88 gram)

Ingredienser

Visa:

Vetemjöl 3.0 dl 95%

Majsstärkelse 1.0 msk 4%

Bakpulver 1.0 tsk 1%

Vatten iskallt 2.5 dl 0%

 

Alternativ:

Tempuramix 3.0 dl Äts ej

 

Tillvalsalternativ:

Sodavatten 0%

Vodka 0%

 

Kockskolan:

Om tempura > Äts ej

Om frityrsmet > Äts ej

Så friteras fisk > Äts ej

Så friteras skaldjur > Äts ej

Så friteras grönsaker > Äts ej

Så friteras svamp > Äts ej

Så friteras fågel > Äts ej

Näringsberäkna panering Äts ej

Om fettupptag > Äts ej

Tillagning (5 min )

  1. Blanda torra ingredienser väl, eller använd färdig tempuramix.
  2. Häll kallt vatten i kanna och kyl med isbitar.
  3. Precis innan fritering blandas mjöl med vatten till en lös soppa, lite slarvigt med chopsticks eller gaffel så att smärre mjölklumpar finns i smeten. 

Alternativ:

  • Sodavatten (iskall) kan användas i stället för vatten. Ger luftigare smet.
  • Vodka tillsatt i smeten ger fluffigare smet.

Kockens kommentar

Frityrsmeten passar till fritering av ömtåligare varor som fisk, skaldjur och grönsaker.

Klassisk tempuramet består endast av mjöl (2 dl), iskallt vatten (2 dl) och ägg (1 st). Vetemjöl är glutenrikt och ger seg smet och skorpa om smeten får vila en stund. Kallt vatten och snabb användning av smeten motverkar detta. Därför blandar de japanska kockarna ofta smet i omgångar samtidigt som de tillreder maträtten. Mjöl och vatten blandas snabbt och lite slarvigt med chopsticks (pinnar), det skall vara lite klumpar kvar i smeten. Numera förekommer olika varianter med inblandning av stärkelsemjöl, bakpulver, äggvita i stället för helt ägg, sodavatten och vodka för att förbättra smetens egenskaper. Läs mer > Om frityrsmet.

Näring: Den frityrsmet som behövs görs alltid i större mängd än vad som fastar på varan = det som äts. Likaså äts inte frityroljan, men en viss del sugs upp i paneringen. Vill man få ordning på portionsvikt och näringsvärden anges beräknad konsumtion­s­mängd och fettupptag i ingredienslistan enligt följande mall.

Mjöl

Ägg

Fett

 Normtal pâte ā frire

Yta cm˛

msk

styck

msk

 Åtgång för två sidor

100x2

1,9

-

0,7

 t.ex. strömming 

60x2

1,1

-

0,4

 t.ex. Schnitzel

120x2

2,3

-

0,8


Läs mer > Näringsberäkna panering.

Passar till

Klassisk tempura

Tempurasparris med citrondipp

Friterade grönsaker

Friterade räkor

Fler recept inom Frityrsmet

Liknande recept som Tempura frityrmet, klassisk japansk tunn smet